Hrvatska: Uhapšena dvojica antikovid protestanata, jedan okrivio Gejtsa da bi da „pobije Hrvate“

Hrvatska policija je protiv dvojice muškaraca podnela krivične prijave zbog javnog podsticanja na terorizam tokom nedavnih neprijavljenih protesta protiv kovid potvrda i mera.
Hrvatska: Uhapšena dvojica antikovid protestanata, jedan okrivio Gejtsa da bi da "pobije Hrvate"

Foto: Pixabay

Oni su privedeni u petak, zajedno sa još pet osoba koje su u međuvremenu puštene na slobodu.

Policija nije objavila identitet uhapšenih, već samo da je reč o 51-godišnjaku i 65-godišnjaku.

Lokalni mediji, međutim, navode da je reč o članovima udruženje nazvanog Pravednik, jednom od govornika na protestima u Zagrebu i Šibeniku Marku Franciškoviću i Natku Kovačeviću koji je 2016. na Hrvatskoj radio-televiziji izneo teroriju da osnivač i vlasnik Majkrosofta Bil Gejts „želi da pobije Hrvate“.
Policija je u saopštenju navela da je utvrđena osnovana sumnja da su oni s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Hrvatske, na skupovima tokom novembra, putem interneta, društvenih mreža i komunikacijskih grupa javno iznosili zamisli kojima direktno i indirektno podstiču građane u zemlji i inostranstvu na napade na telesni integritet drugih osoba.
Tako su, kako se navodi, podsticali na napade na članove Vlade i poslanike u Hrvatskom saboru, zauzimanje objekta nacionalne radio-televizije i drugih javnih objekata i infrastrukture, kao i na nasilne metode borbe protiv institucija, nasilnu promenu Ustavom utvrdjenog poretka i nasilnu smenu demokratski izabrane političke vlasti.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*