Хуман и одговоран однос Србије према мигрантима

KOMESERIJAT ZA IZBEGLICE

Међународни дан миграната, 18. децембар, Србија дочекује са уређеним системом прихвата и управљања миграцијама, за шта је у последњем извештају Европске комисије о напретку Републике Србије у придруживању Европској унији добила позитивну оцену. У 17 прихватних и центара за азил којима управља Комесаријат за избеглице и миграције, смештено је, на данашњи дан, укупно 4427 миграната, од којих 807 деце. Највише их је из Авганистана, Сирије, Пакистана, Ирака и Бангладеша.

Република Србија од почетка мигрантске кризе 2015. године, када је кроз нашу земљу прошло више од милион миграната, поступа одговорно, организовано и хумано, максимално се трудећи да задовољи стандарде у области прихвата, збрињавања, смештаја, правне, социјалне и здравствене заштите миграната који се налазе на њеној територији.

KOMESERIJAT ZA IZBEGLICE

Посебно се води рачуна о заштити рањивих категорија, жена, деце, малолетниика без пратње, старијих и болесних лица. Деци мигрантима омогућен је приступ обавезном предшколском и основношколском образовању, док један део похађа и средње школе као и школу за образовање одраслих „Бранко Пешић“ у Београду.

Иако је  Западнобалканска мигрантска рута званично завторена у марту 2016. године, она није престала да постоји. Мигранти који бораве у Србији и даље имају само један циљ, а то је да што пре стигну до једне од земаља Западне Европе које су њихово крајње жељено одредиште.

Комесаријат за избеглице и миграције се и овом приликом захваљује на подршци свим државним институцијама, јединицама локалне самоуправе које су погођене повећаним бројем миграната,  међународним организацијама и донаторима, пре свих Европској унији, имплемент партнерима, невладином сектору, као и онима који су препознали потребе и помогли локалним заједницама највише погођеним мигрантском кризом. Србија је решена у намери да преузме још активнију партнерску улогу у решавању мигрантског питања, уз инсистирање да будемо део јединственог европског решења.

И ове године подсећамо да je услед распада бивше СФРЈ и конфликата који су уследили деведесетих година прошлог века, дошло је до тога да у Србији уточиште потражи више од 800.000 избеглица из бивших југословенских република и интерно расељених лица са Косова и Метохије, које Република Србија збрињава из буџетских и донаторских средстава.

Миграције су изазов са којим се суочава цела међународна заједница. Србија може да буде поносна на свој хуман и цивилизован приступ овом глобалном феномену, који није почео јуче, и неће престати сутра.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*