I dalje nema nastave u hrvatskim školama, u podne veliki protest nastavnika u Zagrebu

Foto: Beta

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama danas je nastavljen štrajk do ispunjenja zahteva za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, a u podne se na zagrebačkom glavnom trgu u organizaciji sindikata održava protest na kojem se očekuje na hiljade nastavnika iz cele zemlje.

Protest u organizaciji sindikata obrazovanja pod sloganom „Hrvatska mora bolje“ počinje u podne.

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama traje od 10. oktobra kada je vlada odbila zahteve školskih sindikata, a posle cirkularnog štrajka, u okviru kojeg su samo povremeno štrajkovale sve škole, od prošlog utorka odvija se opšti štrajk i nema nastave.

Foto: Beta

Predsednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je jutros za Hrvatski radio da bi štrajk mogao da završi u četvrtak u slučaju da danas dođe do dogovora s vladom.

„Ako danas budu pregovori i ako danas dođe do nekog rešenja, sutra i prekosutra bi se sproveo referendum u našem članstvu, odnosno izjašnjavanje o predlogu. Za to su nam potrebna barem dva dana“, rekao je Mihalinec.

Od početka protesta vlada nije želela da pregovara sa sindikatima o povećanju koelficijenata, već im je nudila povećanja plata kroz povećanje osnovice. Tek krajem prošle sedmice, pošto je usledio opšti štrajk i najavljen veliki protest u Zagrebu posle pretnji vlade da im dani u štrajku neće biti plaćeni, premijer je pozvao sindikate na razgovor o njihovim zahtevima i u petak su održane konsultacije predstavnika sindikata i vlade.

Učesnici susreta nisu iznosili u javnost detalje razgovora, ali su sindikalni predstavnici, prvi put od početka štrajka, rekli da bi uskoro moglo da dođe do dogovora i prekida najdužeg štrajka u sistemu obrazovanja u istoriji Hrvatske.

Pre današnjeg protesta učitelji i nastavnici okupiće se kod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta odakle će proći centralnim gradskim ulicama do glavnog zagrebačkog trga gde skup simbolično počinje u 12.05.

Sindikati očekuju da na skup dođe više od 15.000 njihovih članova iz cele zemlje, ali i brojni Zagrepčani.

Uz nastavnike je stalo i više od 50 drugih sindikata, koji su najavili dolazak na protest, ali i brojne organizacije civilnog društva, pojedinci iz javnog i političkog života, kao i roditelji okupljeni u grupe podrške na društvenim mrežama.

Premijer Andrej Plenković izjavio je krajem prošle sedmice da su štrajk nastavnika i veliki protest orkestrirani i „lepo osmišljeni“ pokušaj pred predsedničke izbore 22. decembra, što su sindikati odbili ističući da iza njih ne stoji politika, već talas nezadovoljstva.

Oni su više puta isticali da je protest prevazišao početni zahtev i da pokazuje duboko nezadovoljstvo učitelja i nastavnika odnosom prema njima u poslednjih 20 godina.

IZVOR.DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*