Ilon Mask o Bilu Gejtsu: On nema pojma

SAN FRANCISKO: Direktor kompanija „Spejseks“ i „Tesla“ Ilon Mask kritikovao je milijardera i filantropa Bila Gejtsa zbog njegovih stavova o održivosti većih električnih vozila, ocenivši da on „nema pojma“.

ilon mask
Foto: Tanjug (AP Photo/Chris Carlson, File)

Gejts je nedavno na svom blogu naveo da se nada da će kvalitetnije i jeftinije baterije učiniti električna vozila „realnom opcijom za svakog vlasnika automobila“, ali je naveo da sumnja u to koliko bi aktuelna ili u budućnosti razvijena tehnologija baterija mogla da napaja tako velika vozila, prenosi Biznis insajder.

„Čak i uz velika dostignuća u tehnologiji baterija, električna vozila verovatno nikada neće biti praktično rešenje za stvari poput vozila sa 18. točkova, za kargo brodove i putničke avione. Električna energija funkcioniše samo kada treba pokriti manje distance, ali nam treba drugačije rešenje za teška vozila za velike daljine“, naveo je Gejts.

Gejts je, takođe, pohvalio nekoliko kompanija za proizvodnju kamiona koji u potpunosti rade na električni pogon, kao što su Dženeral Motors, Rivian, Bollinger i Ford, ali nije pomenio Teslu, koji proizvodi kamion „sajbertrak“.

Na pitanje jednog korisnika na Tviteru šta misli o stavovima Gejtsa, Mask je kratko odgovorio: „On nema pojma“.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*