INICIJATIVA ZA REGIONALNI SPORAZUM O PODELI ODUZETE IMOVINE

Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde – Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom predstavilo je danas inicijativu za zaključivanje regionalnog sporazuma o podeli oduzete imovine proistekle iz krivičnog dela, u cilju unapređenja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi.

Na sastanku u Beogradu, koji je Ministarstvo pravde – Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom organizovalo u saradnji sa Regionalnom anti-korupcijskom inicijativom (RAI), predstavljen je radni tekst sporazuma.

Ministarstvo pravde

Cilj inicijative je unapređenje pravnog osnova za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, bolja koordinacija organa za upravljanje oduzetom imovinom, tužilaštava i sudija, kao i usklađivanje sa standardima UN i EU u ovoj oblasti.

Inicijativa treba da omogući nadležnim organima podelu oduzete imovine između države gde je postupak sproveden i države porekla osuđenog lica, a upućena je Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Predviđena je mogućnost da se i ostale zemlje regiona priključe ovoj inicijativi.

Predloženi sporazum, pored ostalog, treba da precizira pojedinosti koje su u vezi sa oduzetom imovinom, povraćajem kulturnih dobara i bitkoina i brojna druga pitanja.

Inicijativu podržava projekat „Jačanje borbe protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenje mera oduzimanja imovine”, koji finansira Vlada Velike Britanije.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*