Internet prevare: Stigla „nagrada“ – odoše pare i lični podaci

ILUSTRACIJA
APATIN –

Putem društvenih mreža ili poznatih aplikacija za besplatnu razmenu poruka i poziva putem interneta periodično se pojavljuju cirkularne poruke sa nagradim igrama vodećih svetskih brendova. Jedna od njih kruži već nedelju dana, a u pitanju je prevara sa ciljem preuzimanja podataka. Mnogi iz radoznalosti otvore poruku u kojoj su obavešteni da su srećni dobitnici patika ili mobilnog telefona, ni ne sluteći da daju na raspolaganje lične podatke ili novac.

Jedan Apatinac umalo je bio žrtva slične prevare.

ILUSTRACIJA

Slanje podataka sa lične karte ili platne kartice bez opreza prilikom plaćanja preko interneta uz klik na link za potrebe nagrade igre putem mejla ili aplikacije za besplatnu razmenu poruka i poziva, a prilikom čega morate obavestiti 10 ili 20 ljudi iz vaših kontakata, često su klopke za internet lopovluk. Milorad Bujić, kojem su podaci preuzeti, nakon što je plaćao karticom preko interneta, izbegao je zamku reagovanjem banke, koja ga je upozorila da mu se račun tereti sa 12.000 dinara na konto plaćanja video igrice.

„Zahvaljujući sistemu obezbeđenja, banka čiji sam korisnik uspela je da spreči skidanje novca sa računa i obavestila me o tome. Međutim, pre nedelju dana dobio sam, kao i mnogi građani, poruku od vodećeg svetskog brenda patika o nagradi. Poruka se mora poslati na 20 kontakata iz vibera. Ipak, prijatelji su me ubrzo obavestili da je u pitanju teška prevara i da ne nasedam na to“, kaže Milorad Bujić iz Apatina.

Stručnjaci kažu da prevaranti preko interneta često koriste ljudsku radoznalost i naivnost da bi došli do njihovih podataka.

„Jedan od najopasnijih vidova internet prevare je „fišing“, kada se za podacima traga tako da se kamuflira link u mejlu ili nekoj poruci na mobilnom telefonu. Naizgled dobijate poruku koja je službena sa svim logoima i jezički ispravna, a u kojoj se traže vaši podaci. Varijante su da zbog sigurnosti sistema morate ponovo da im pošaljete vašu lozinku, da li zbog seljenja na novi server opet traže vaše podatke i lozinku, ili zbog raznih izmišljenih načina sa ciljem da vam uzmu podatke ili novac“, objašnjava Čaba Dioši, profesor informatike i računarstva u Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru.

Nadležni apeluju na građane, korisnike telefona i svih društvenih mreža, da budu oprezni u svim situacijama u kojima se od njih traže lični podaci, naročito na društvenim mrežama na kojima je identitet tražioca nepoznat.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*