Iskopana prva i kako se veruje, najstarija presa za vino

BAGDAD –

Arheolozi su iskopali prvu i kako veruju, najstariju industrijsku presu za vino na severu Mesopotamije, staru više od 2.700 godina, koja se poklapa sa naglim porastom potražnje za vinom među vladajućom elitom Asirije.

Asirija, jedna od najranijih svetskih imperija, nalazila se u severnom delu Mesopotamije – većem delu današnjeg Iraka, kao i delovima Irana, Kuvajta, Sirije i Turske, preneo je Rojters.

arheologija, iskopavanje, predmeti

Izvor: EPA-EFE (Atef Safadi)

„Ovo je potpuno jedinstveno arheološko otkriće, jer je to prvi put u severnoj Mesopotamiji da arheolozi mogu da identifikuju oblast gde se proizvodilo vino“, rekao je Daniele Morandi Bonakosi, profesor bliskoistočne arheologije na Univerzitetu u Udinama i direktor Arheološkog projekta Zemlja Ninive u Kurdistanskom regionu Iraka.

Otkrivena na arheološkom nalazištu Hanis, u blizini severne iračke provincije Dohuk, vrednost otkrića delimično leži u njegovom istorijskom kontekstu, dodao je Bonakosi.

Asirski spisi su ranije ukazivali na povećanu potražnju za vinom, posebno među elitom.

Oni je korišćeno u raznim ceremonijalnim događajima među bogatima.

Otkriće uključuje 14 instalacija uklesanih u planinske stene. Gornji bazeni kvadratnog oblika služili su za gaženje grožđa, da bi iz njih sok oticao u donje kružne bazene.

Sok od grožđa je zatim sakupljen u posude, fermentisan i prodavan u velikim količinama.

Lokalitet je otkrila grupa italijanskih arheologa sa univerziteta u Udinama u saradnji sa zvaničnicima za antikvitete u Dohuku.

Timovi rade na dodavanju ovog nalazišta na Uneskovu listu svetske baštine.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*