Poljska: Odata počast ženi preminuloj zbog zakona o abortusu

epa08397912 Polish national flags at the Main Market Square in Krakow, southern Poland, 02 May 2020, marking the Day of the Polish Flag. The Polish National Flag Day is celebrated annually on 02 May and is not a national holiday. EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT
VARŠAVA –

Demonstranti u Poljskoj odali su počast ženi koja je preminula u 22. nedelji trudnoće, a aktivisti za reproduktivna prava su rekli da je ona prva osoba koja je umrla zbog ograničenja poljskog zakona o abortusu.

Ljudi su palili sveće na Dan svih svetih, verski praznik kada Poljaci posećuju groblja i oplakuju mrtve, preneo je AP.

poljska,, krakov,, zastave

Izvor: EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT

Oni su upalili sveće ispred Ustavnog suda u Varšavi, koji je prošle godine doneo presudu koja je dovela do pooštravanja jednog od inače najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.

Ženski štrajk, grupa koja se bori za reproduktivna prava, pozvala je na proteste koji su održani u Varšavi i Krakovu.

Poljska, uglavnom katolička zemlja, donela je strogi zakon o abortusu 1993. godine kojim je prekid trudnoće zabranjen osim u tri slučaja: ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako fetus ima urođene deformitete.

Ustavni sud je, međutim, pod uticajem poljske konzervativne vladajuće partije, prošle godine presudio da abortusi zbog urođenih mana nisu ustavni.

Fetusu žene koja je preminula u 22. nedelji trudnoće nedostajala je amionska tečnost.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*