Islamski džihad objavio da je postignut prekid vatre s Izraelom

Foto: Beta/AP/Adel Hana

Palestinski Islamski džihad iz pojasa Gaze objavio je rano jutros da je postignut prekid vatre s Izraelom da se okonča dva dana žestokih sukoba u kojima je poginulo najmanje 34 Palestinaca.

Foto: Beta/AP/Adel Hana

Portparol te ekstremističke organizacije Musab al Berim rekao je da je dogovor kojem je posredovao Egipat stupio na snagu u 5,30 sati po lokalnom vremenu.
Nije odmah bilo potvrde Izraela koji retko objavljuje dogovore s ekstremističkim organizacijama u Gazi ali su neke restrikcije ukinute za stanovnike južne izraelske teritorije uprkos ispaljivanju nekoliko raketa. Al Berim je rekao da je prekid vatre zasnovan na listi zahteva koje je organizacija predstavila kasno sinoć, uključujući prestanak ciljanih ubistava njenih lidera.

Sukobi su izbili rao u utorak nakon što je izraelska vojska u udaru iz vazduha ubila komandira visokog ranga Islamskog džihada koga je Izrael smatrao odgovornim za niz nedavnih raketnih napada i verovao da planira ubacivanje preko granice.
To ciljano ubistvo izazvalo je najžešće sukobe s ekstremistima u Gazi od maja.
Islamski džihad je ispalio oko 400 raketa ka Izraelu, a ta zemlja je odgovorila desetinama udara iz vazduha. Ministar spoljnih poslova Izrael Kac je ocenio da se politika ciljanih ubistva pokazala kao efektivna i da će se nastaviti uprkos tvrdnjama o prekidu vatre.

Islamski ekstremistički hamas koji vlada Gazom i mnogo je veći i jači od Islamskog džihada nije se mešao u najnoviji sukob, što je nagoveštavalo da neće dugo trajati.
Palestinski zvaničnci su rekli da je u Gazi poginulo 34 ljudi, uključujući jednog sedmogodišnjeg dečaka i šest članova jedne porodice. Među poginulima je najmanje 16 ekstremista.

Raketiranje iz Gaze u znak odmazde za ubistvo komandira Islamskog džihada je paralisalo život širom južnog dela Izraela, nastava je otkazana, sirene za raketnu uzbunu su se oglašavale bez prestanka i ljudi nisu izlazili napolje.

Gaza je izgledala kao grad duhova, na ulicama skoro da nije bilo automobila, osim vozila hitne pomoći koja je evakuisala ranjene.

Nakon objave portparola Islamskog džihada o prekidu vatre najmanje dve rakete su ispaljene iz Gaze i ponovo su se oglasile sirene. Nije odmah bilo jasno ko ih je ispalio i da li je to bilo namerno.

Međutim, Islamski džihad je rekao da je posvećan okončanju sukoba i da su rakete ispaljene jer nisu svi članovi obavešteni o obustavljanju nasilja.

Izrael ne objavljuje dogovore sa ekstremističkim organizacija ali zvaničnici UN i Islamskog džihada bili su u sredu u kontaktu s egipatskim posrednicima koji obično posreduju dogovoru o okončanju nasilja i izraelska vojska nije odgovorila na ispaljivanje nekoliko raketa.

Ograničenja su ipak ostala na snazi na nekoliko mesta blizu pojasa Gaze.
Na toj palestinskoj teritoriji ponovo ima vozila na ulicama ali se čuje da iznad lete izraelski dronovi.

Lider Islamskog džihda Ziad al Nakalah je kasno sinoć objavio tri uslova za prekid vatre, uz obustavu ciljanih ubistava, okončanje izraelske pucnjave na demonstrante tokom protesta koje se održavaju jednom nedeljno na granici Gaze i okončanje 12-godišnje izraelske blokade koja je uništila palestinsku ekonomiju.

Izrael je uveo blokadu kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. od medjunarodno priznate Palestinske uprave koja ima podršku. Jevrejska država smatra Hamas i Islamski džihad koji oboje teže da ga unište terorističkim organizacijama.

IZVOR:DANAS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*