Srpski studenti u Hongkongu tražili pomoć, ambasada nema fond za povratak kući

Foto: Beta/ AP Photo/Vincent Yu

Studenti iz Srbije koji studiraju u Hongkongu, gde već danima traju protesti i obračun policije sa demonstrantima, obratili su se za pomoć Ambasadi Srbije u Kini, ali im je rečeno da trenutno ne postoji fond koji bi im omogućio da se vrate u Srbiju, objavio je N1, pozivajući se na izjavu studentkinje Anđele Janković sa Univerzitetu Ling – nan.

Foto: Beta/ AP Photo/Vincent Yu

Anđela Janković rekla je za N1 da nastave na fakultetu nema, a da je pojedinim studentima savetovano da napuste grad. Ona tvrdi kako su njeni pokušaji da stupi u kontakt sa ambasadom Srbije u Kini ostali bezuspešni.

„Ja sam pokušala Ambasadu da kontaktiram, nisu mi se javili preko telefona.

Poslala sam im mejl takođe, na koji nisu odgovorili, ali – koliko sam upućena – oni su odgovorili preostalim srpskim studentima koji su im se obratili i otvoreno su rekli kako trenutno nemaju fondova da nam pomognu da napustimo Hongkong. Ali da će pokušati da nam pomognu kako god budu mogli“, rekla je Janković za N1.

Ona je dodala kako je danas situacija mnogo mirnija nego juče, kada je grupa demonstranata demolirala studentsku menzu, a Studenti su i dalje u svojim sobama.

„Savetuju nam da se ne krećemo apsolutno nigde dalje od kampusa. Sve nastave su obustavljene.

Takođe, nema javnog prevoza i onda sve i da hoćemo, nemamo gde da se krećemo“, opisala je za N1 situaciju u Hongkongu studentkinja iz Srbije Anđele Janković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*