Istorijska drama „1917“ postala je trijumf britanske nagrade BAFTA

Director Sam Mendes attends the 2015 BAFTA Los Angeles Britannia Awards held at the Beverly Hilton Hotel on Friday Oct. 30, 2015, in Beverly Hills, Calif. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Govoreći o priči o dva vojnika na prvoj liniji Prvog svetskog rata, film je dobio nagrade u sedam od devet kategorija.

Reditelj Sam Mendes
© Richard Shotvell / Invision / AP

LONDON, 3. februara. / Corr. TASS Ilia Dmitriachev. Istorijska drama „1917.“ U režiji Sama Mendesa postala je trijumf 73. nagrade Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA). U nedelju je film koji govori o dvojici vojnika na frontovima Prvog svetskog rata dobio nagrade u sedam od devet kategorija u kojima je objavljen.

Slika je prepoznata kao najbolji film, najbolji britanski film, nagrađen za najbolji rad produkcijskog dizajnera, najbolji zvuk, najbolji rad kamere, najbolje vizuelne efekte. Sam Mendes, koji je film zasnovao na priči svog djeda Alfreda Mendesa, koji je učestvovao u tom ratu, dobio je bronzanu masku u nominaciji za najbolji filmski reditelj.

Mendes je dobio nagradu za najbolji film okružen članovima ekipe. „Ogromna dubina talenata u ovoj industriji je izvanredna, a to su uradili i ovi majstori“, rekao je mašući rukama svojim kolegama koji rade na implementaciji slike sa budžetom od 100 miliona dolara.

Najbolji glumac i glumica

Najbolji akteri prvog i drugog plana ove godine bili su ekskluzivno predstavnici Sjedinjenih Država.

Joakuin Phoenik nije imao izjednačenja u nominaciji za „najboljeg glumca“. Prestižno priznanje 45-godišnjem glumcu donela je uloga Džokera u istoimenoj slici Toda Phillipsa.

„Brončana maska“ Feniks je uspeo da dobije četvrti pokušaj. Pre toga tri puta je nominovan za nagradu za film u Velikoj Britaniji – 2013. godine sa filmom „Majstor“, 2006. – trakom „Prekini liniju“, a 2001. – slikom „Gladijator“. Međutim, nagrada je neprestano zaobišla glumca.

Izlazeći na scenu za nagradu, glumac je održao govor u znak podrške rasnoj raznolikosti. Mesto nije izabrano slučajno, s obzirom na činjenicu da je BAFTA ove godine bila izložena mnogim kritikama zbog nedostatka crnih nominovanih kandidata.

„Mislim da šaljemo vrlo jasnu poruku obojenim ljudima da oni nisu dobrodošli. Mislim da je ovo poruka koju šaljemo ljudima koji su dali veliki doprinos našem okruženju i našoj industriji, od koje imamo koristi“, rekao je Feniks, pozivajući da uništi trenutni sistem nejednakosti.

„Joker“, koji je bio lider po broju nominacija (11), osvojio je samo tri. Pored brončane maske Phoenik, nagrađene su muzika i kasete.

Renee Zellveger dobila je nominaciju za najbolju glumicu. Tako su britanski akademici cenili njenu ulogu pevačice i glumice Judi Garland (1922-1969) u biografskoj traci „Judi“ u režiji Ruperta Goulda.

Prva maska Breda Pita

Bonuse za sporedne uloge dobili su Amerikanci Brad Pitt i Laura Dern. 56-godišnji Pitt nagrađen je prestižnom nagradom za ulogu u fiktivnom kaskaderu Cliffu Boothu u filmu „Bilo jednom … u Holivudu“, režisera Kuentina Tarantina. „Brončana maska“ bila je prva nagrada Britanske akademije u spotu holivudskog glumca.

Nagrada Britanske akademije za film Laura Dern donela je ulogu u filmu „Priča o braku“ reditelja Noa Baumbacha. Glumica je glumila advokata Noru, koja je preuzela mučni postupak razvoda mladog para.

Udari na Oscara

Član londonskog kruga filmskih kritičara, Džejson Best, komentarišući izbor članova BAFTA-e na zahtev TASS-a, priznao je da uspeh kod kuće može pomoći Mendesovom filmu da se takmiči za Oscara za nedelju dana.

IZVOR: TASS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*