Italija: Otkrivena zavera za stvaranje nove nacističke partije, kažu iz policije

Polizia di Stato/Handout via Reuters Nalepnica sa simbolom samozvane Nacionalno socijalističke radničke partije Italije

Italijanska policija je saopštila da je otkrivena zavera za stvaranje nove nacističke partije, kao i da je u racijama širom zemlje zaplenjeno oružje – uključujući puške i mačeve.

Pripadnici policije upali su u kuće 19 osumnjičenih. Pronašli su i nacističke zastave, kao i knjige o Hitleru i lideru italijanskih fašista Benitu Musoliniju.

Na meti se našla samozvana Nacionalno-socijalistička radnička partija Italije. Broj uhapšenih nije poznat.

Posmatrači navode da su u Italiji pojačane aktivnosti neonacista, kao i da je porastao broj antisemitističkih napada.

                                                               Polizia di Stato/Handout via Reuters
                                     Nalepnica sa simbolom samozvane Nacionalno socijalističke radničke partije Italije

 

Policija je u julu zaplenila raketu vazduh-vazduh i drugo sofisticirano oružje, kao i neonacističku propagandu, u racijama na prostore u kojima se okupljaju ekstremni desničari na severu Italije.

Do operacije koja je izvedena u četvrtak 28. novembra 2019. godine došlo je nakon što je Liliana Segre, 89-godišnja senatorka koja je preživela Holokaust, prijavila da dobija do 200 poruka mržnje dnevno, zbog čega joj je dodeljena policijska zaštita.

Ona je tražila da se oformi parlamentarni komitet za borbu protiv mržnje i antisemitizma, što je odobreno i bez podrške članova nacionalističke partije Liga, koju vodi Mateo Salvini, umereno desne partije „Forca Italija“ i ultradesničarske stranke Braća Italije.

Italijanska Opservatorija za antisemitizam broji 190 antisemitističkih napada u prvih devet meseci ove godine – što je dvostruko veći broj nego 2017. U Italiji živi oko 30.000 Jevreja, a više od 7.500 italijanskih Jevreja je ubijeno u Holokaustu.

Posle dve godine istrage, antiterorističke i jedinice za borbu protiv mafije izvele su operaciju „Crne senke“ širom zemlje, od Milana do Sicilije.

Ova samozvana partija nameravala je da pokrene panevropski savez sa ostalim ksenofobičnim i antisemitističkim grupama, kažu u policiji, ali ne otkrivaju koliko se ljudi učlanilo u partiju.

Jedna od osumnjičenih osoba je navodno imala veze sa kriminalnom mafijaškom mrežom Ndrangeta, dok je druga osoba – pedesetogodišnja žena – sebe nazivala Hitlerovim majorom.

IZVOR:BBC NEWS-DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*