Italijansko mestašce bez korone prodaje kuće za 1 dolar

Илустрација: Youtubescreenshot
RIM –

U malom mestu na jugu Italije, čiji stanovnici kažu da su „kovid fri selo“, kuće koštaju jedan dolar.

Ilustracija: Youtubescreenshot

Ćinkvefrondi, mesto u regionu Kalabrije, nudi kuće za jedan evro kako bi podstaklo ljude da se dosele i pomognu im da mu povrate stari sjaj.

Gradonačelnik Mikele Konija pokrenuo je „Operaciju lepota“, projekat čiji je cilj da se zaustavi iseljavanje mladih ljudi u potrazi za poslom, prenosi Si-En-En.

„Pronalaženje novih vlasnika koji bi kupili neku od mnogih napuštenih kuća je ključni deo `Operacije lepota` koju sam započeo kako bih obnovio zapuštene delove našeg mesta“, rekao je Konija, koji je odrastao u Nemačkoj i vratio se u Italiju kako bi sačuvao zemlju svojih predaka.

Ideja je da jeftino imanje i prekrasno okruženje namame ljude koji će udahnuti novi život tom mestašcu koje se nalazi okruženo brdima, između dva topla mora, nedaleko protiče reka, a kolima se do plaže stiže za 15 minuta.

„Iako je ovaj kraj predivan, moje mesto je zapušteno, mnoge kuće su prazne i pred rušenjem“, rekao je Konija.

I, dok mnogi gradovi u Italiji, koji takođe prodaju kuće za jedan evro, zahtevaju depozit u iznosu do 5.000 evra, koji kupac gubi ako ne uspe da obnovi kuću u roku od tri godine, Ćinkvefrondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje u iznosu od 250 evra do završetka radova.

„Mi samo tražimo neku vrstu osiguranja nakon što kupac preuzme kuću. Troškovi obnove ovde su od 10.000 do 20.000 evra, s obzirom na to da su kuće uglavnom male“, rekao je gradonačelnik.

Ćinkvefrondi tokom pandemije nije imao nijedan slučaj korona virusa, a nalazi se u regionu u kojem je broj zaraženih u Italiji bio najmanji.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*