Izbarani čelnici lokalnih parlamenata Zrenjanina, Sombora i Subotice

ZRENJANIN,APATIN, –

U Zrenjaninu je održana prva konstitutivna Skupstina grada Zrenjanina. Verifikovani su mandati 67 odbornika, koji su izgovorili i potpisali svečanu zakletvu. Za prvog čoveka Skupštine grada Zrenjanina većinom glasova je izabran dosadašnji gradonačelnik, Čedomir Janjić.

Skupština opštine Apatin izabrala je na današnjoj sednici Dubravku Korać iz Srpske napredne stranke za novu predsednicu opštine. Koraćeva je izabrana glasovima 26 od ukupno 29 apatinskih odbornika.

opština, apatin, novo, rukovodstvo

Dubravka Korać, rođena 1988. godine, time je postala jedan od najmlađih čelnika neke opštine u Srbiji. Po zanimanju je master psiholog, a poseduje radno iskustvo u sistemu obrazovanja i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. U prethodnom mandatu vršila je funkciju zamenika predsednika opštine Apatin.

Iz tog perioda se ističu projekti izgradnje jaslica u Apatinu, kompletnog renoviranja vrtića u selima opštine Apatin, rekonstrukcije i opremanja Doma zdravlja, povećanja učeničkih i studentskih stipendija, kao i brojni infrastrukturnim projekti: rekonstrukcije ulica, puteva, kanalizacione i vodovodne mreže, navode u saopštenju iz opštine Apatin.

U narednom mandatu, naglasila je Koraćeva u prvom obraćanju, poseban akcenat će biti stavljen na razvoj privrede, a značajan korak u tom pravcu već je napravljen početkom godine kada je ponovo pokrenuta proizvodnja u apatinskom Brodogradilištu; kao i većem korišćenju turističkih i ekonomskih potencijala Dunava.

Stevan Bakić novi gradonačelnik Subotice

Stevan Bakić iz Srpske napredne stranke novi je gradonačelnik Subotice, dok je Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara novi predsednik Skupštine ovog grada.

Oni su izabrani na ove funkcije većinom odbornika novog saziva Skupštine grada Subotice u kojoj će vladajuću većinu u naredne četiri godine, pored Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, činiti Socijalistička partija Srbije, Savez Bačkih Bunjevaca i Ruska stranka.

Bakić je do sada bio direktor ogranka Elektrovojvodine u Subotici i predsednik odborničke grupe SNS u prethodnom mandatu lokalnog parlamenta.

On je za svog zamenika predložio, a Skupština podržala, Imrea Kerna iz Saveza vojvođanskih Mađara, koji je u prethodnom mandatu bio na poziciji državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Članovi Gradskog veća:
Novo Gradsko veće činiće Čila Goli, za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Srđan Samardžić, za oblast privrede, Hajnalka Bognar Pastor, za oblast poljoprivrede, Miloš Nikolić za oblast obrazovanja i kulture, Ilija Đukanović za oblast socijalne zaštite, Nataša Aleksić, za oblast omladine i sporta i Hargita Erči za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.nesite sadržaj.
Izboru izvršne vlasti prethodilo je konstituisanje novog saziva Skupštine i izbor novog skupštinskog rukovodstva.

Za predsednika lokalnog parlamenta izabran je Balint Pastor iz SVM-a, dugogodišnji narodni poslanik. Za njegovog zamenika izabran je Nebojša Crnogorac iz SPS-a, dok je novi mandat sekretara dobio Đula Ladocki iz SVM-a.

Kao opozicioni na prvom sazedanju deklarisao se Pokret građanske Subotice, čiji odbornici su u nekoliko navrata isticali da će biti i jedina opozicija.

Stoga, a s obzirom da se za kadrovska rešenja glasalo tajno, nejasna je pozicija odbornika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji su u prethodnom mandatu bili u opoziciji.

Njihov predsednik i odbornik u Subotičkoj skupštini Tomislav Žigmanov bio je deo delegacije Hrvatskog nacionalnog saveta na nedavnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem su zatražili da „hrvatska zajednica bude aktivno uključena u proces donošenja odluka“.

Sombor: Dosadašnji zamenik Antonije Ratković izabran za gradonačelnika

Na konstitutivnoj sednici grada Sombora verifikovani su mandati 61 odbornika, a većina od njih je reizabrana, jer su imali mandat u pethodnom periodu. Ubedljiva skupštinska većina je za gradonačelnika Sombora izabrala dosadašnjeg zamenika gradonačelnika grada Antonija Ratkovića sa izborne liste SNS Aleksandar Vučić – „Za našu decu“, dok je sa iste liste za predsednika Skupštine grada izglasan Zoran Rus.

antonije, i, rus

U gradskom parlamentu nalazi se sedam političkih opcija, a 39 odborničkih mandata je sa liste SNS, po pet imaju predstavnici SPS – JS , SVM i Novo lice Sombora – POKS. Po dva odbornička mandata pripala su listi SRS i Koaliciona lista Vojvoðanski front – ujedinjeni za demokratski Sombor, dok je Metla osvojila tri odbornička mandata.

Master inženjer šumartsva Antonije Ratković sa izborne liste SNS obavljaće ubuduće funkciju gradonačelnika grada Sombora, a njegovu kandidaturu je tajnim glasanjem podržalo 54 odbornika od 61. Za zamenika gradonačelnika izabrana je Ljiljana Tica (SNS). Prioriteti novog gradonačelnika su nastavak započetih projekata, razvijanje grada i izgradnja putne infrastrukture.

„Ono čime ćemo se rukovoditi je dovođenje novih investitora, završetak izgradnje industrijske zone, eksproprijacija i kupovina određenih parcela zemljišta da bismo industrijsku zonu još više proširili i komunalno opremili. Takođe, posebnu pažnju obratićemo na naša naseljena mesta, kao i salašarska naselja, jer naša sela zaslužuju mnogo više,“ kaže Antonije Ratković, gradonačelnik grada Sombora.

Sa odborničke liste SNS izgalasni su novi predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Rus, zamenik predsednika Skupštine Radomir Lekić i sekretar Dušanka Golubović.

„Kao predsednik Skupštine ne mogu da budem ostrašćen, moram da budem nepristrasan, da poštujem Ustav Republike Srbije, poslovnik o radu Skupštine, kao i Statut grada Sombora i na taj način zaista omogućim da ovo postane jedan najviši demokratski dom u gradu. Današnja sednica Skupštine pokazala je da nije bilo trzavica, jer zaista se vidi da su građani prepoznali rad SNS, koja je ovaj grad vodila u prethodne četiri godine,“ kaže Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora.

Konstituisanjem Skupštine grada Sombora izabrani su svi izvršni organi vlasti, a mandati devet članova Gradskog veća izglasani su skupštinskom većinom iz redova SNS, SPS – JS i SVM-a.

IZVOR:RTV

FOTO:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*