Izbori: Počela obuka 500 instruktora

RTV
BEOGRAD –

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da je počela obuka 500 instruktora koji će sprovesti kompletnu obuku stalnog sastava biračkih odbora koji učestvuju u izbornom procesu. „Na taj način ćemo podići nivo znanja i veština koje su neophodne da bi se stroge izborne procedure sprovele na izborni dan“, rekao je Dimitrijević za RTS.

Dimitrijević je naglasio da je cilj obučiti kompletan sastav biračkih odbora, kako podnosioci lista ne bi imali sumnju u validnost i sam rezultat izbora, kao i da je ideja da bude obučeno 300.000 ljudi. On je objasnio da će članovi biračkih odbora biti u obavezi da sprovode mere koje je Komisija donela.

RTV

„Te mere se najpre odnose na apsolutnu javnost u svakoj fazi izbornog postupka. Prvenstveno se odnosi na takozvane domaće i strane posmatrače koji će moći da prisustvuju, kako radu RIK, tako i radu radnih tela RIK i biračkih odbora, u svakoj fazi izbornog postupka i na svakom izbornom mestu“, kazao je Dimitrijević.

Ističe da će prvi put na predstojećim izborima biti omogućeno skeniranje svih zapisnika sa oko 8.500 biračkih mesta koji će se automatski prosleđivati na internet stranicu RIK, tako da će javnost u svakom momentu imati uvid šta se dešava.

„Svaki birač će imati pravo da nakon završetka glasanja proveri da li je evidentirano da je glasao ili ne“, istakao je Dimitrijević. On je rekao da su sve akte koje je RIK doneo u potpunosti podržali OEBS i udruženja koja se bave izbornim procesom, kao i osobe sa invaliditetom. Dimitrijević je naglasio da zakonom nije dozvoljeno da bilo ko, a posebno podnosioci izbornih lista, utiču na rad Komisije koji je apsolutno nezavistan organ.

„Nemile scene koje su se dešavale na proteklim izbornim ciklusima nećemo dozvoliti i lično ću poraditi na tome da zaštitimo autoritet i integritet RIK“, rekao je Dimitrijević.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*