Izraelski arheolozi otkrili tvrđavu iz vremena kralja Davida

Izraelski arheolozi otkrili su utvrđenu građevinu iz vremena kralja Davida na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom koja baca svetlo na granice biblijskog izraelskog saveznika.

 

Izraelski arheolozi otkrili tvrđavu iz vremena kralja Davida

Foto: Pixabay
Građevina stara 3.000 godina otkrivena je u blizini jevrejskog naselja Hispin u okviru pripremnih radova za izgradnju novog naselja i veruje se da je pripadala saveznicima kralja Davida.
Lokalno iskopane bazaltne stene čine metar i pol debele zidove kompleksa na vrhu brda. Barak Cin, koji je vodio iskopavanje za Izraelsku agenciju za starine, procenjuje da se prostire na više od hiljadu kvadratnih metara površine.
Arheolozi su pronašli veliki kamen sa uklesanim figurama s rogovima koje šire ruke i kip žene koja drži muzički  instrument, moguće bubanj.
To nas povezuje s nalazima iz Gvozdenog doba„, kaže Cin, napominjući da su slični predmeti pronađeni u Betsaidi, „lokalitetu povezanom s glavnim gradom Gešurskog kraljevstva“ koje se prostire zapadno od Hispina na severnoj obali Galilejskog mora.
Cin kaže da nalazi pokazuju „porodične veze“ Gešurskog i Davidovog kraljevstva.
Utvrđenje kod Hispina prvo je takve vrste koje je otkriveno i predstavlja redak deo slagalice o golanskoj arheologiji, kaže Cin.
Taj je fenomen možda rašireniji nego što znamo. Istraživanje Golana još nije daleko odmaklo… tek ga počinjemo otkrivati„, kazao je on.
Buduća otkrića mogla bi pomoći otkrivanju jasnijih granica Gešurskog kraljevstva.
Verujemo da se to kraljevstvo prostiralo do Sirije i da se otkrivena tvrđava nalazi unutar toga prostora. Slika postaje donekle jasnija„, kaže Cin.
Autor: Hina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*