Jadar se izlio, Loznica uvodi vanrednu situaciju, prete Drina, Kolubara i Morava

РТВ (Васо Пудар)
LOZNICA/BEOGRAD –

Zbog obilnih padavina izlila se reka Jadar, a poplavni talas kreće se od Osečine ka Loznici, koja će zbog toga uvesti vanrednu situaciju kako bi preduzela sve mere za odbranu od poplava, kaže za Tanjug gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U okolini Loznice, posle obilne kiše, izlilo se i nekoliko manjih reka, Cernica, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

RTV (Vaso Pudar)

Na terenu su ekipe Srbijavoda, kao i Sektora za vanredne situacije MUP-a, a angažovane su ekipe komunalnih preduzeća.

„Ozbiljniji talas kreće se iz Osečine, sa izvorišta Jadra, koji je već uveliko poplavio prostor od Osečine prema Loznici. Sada ćemo na sednici Štaba za vanredne situacije uvesti vanrednu situaciju, kako bismo preduzeli sve mere za odbranu od poplava. Veliki talas ide, Jadar se već izlio svom svojom dužinom. Mi smo kompletno podigli naša preduzeća, uključili mehanizaciju i ljude, obavestili stanovništvo i za sada sve držimo pod kontrolnom“, rekao je Petrović za Tanjug.

Izlivanje Cernice napravilo je probleme u Banji Badanji

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta. Pod vodom su podrumske prostorije, poplavljeni su ambulanta, spa-centar i vozila, saznaje RTS. U lečilištu se trenutno nalazi 26 gostiju i zaposlenih.

On je dodao da je na terenu devet ekipa, kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i Srbijavoda, sa čijim je direktorom, kaže, u stalnom kontaktu i koji je sada u Osečini.

„Preduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo ljude i imovinu i sve što je moguće u branjenom delu. Postoje delovi rečnih korita širom Srbije koji su u tzv. nebranjenom delu“, dodao je Petrović.

Dodao je da se oko Loznice izlilo nekoliko manjih reka, što su, kaže, kratki bujični tokovi na kojima, kada je hidrološka situacija kao danas i kako se očekuje noćas i sutra, poraste vodostaj, izliju se i za nekoliko sati se povuku.

Vanredne mere odbrane od poplava kod Loznice, Valjeva, Čačka i Smederevske Palanke

Usled naglog porasta vodostaja reka, kao i upozorenja RHMZ-a na obilne padavine danas i sutra na području Srbije, uvedena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama „Drina-Loznica“, „Kolubara-Valjevo“, „Zapadna Morava-Čačak“, i „Jasenica- Smederevska Palanka“ u nadležnosti JVP „Srbijavode“.

Na slivovima Kolubare i Jadra s pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom današnjeg dana i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa aktuelnim prognozama o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod, najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima bujičnih tokova na vodnim područjima koja su u nadležnosti JVP „Srbijavode“.

U skladu sa obavezama iz Opšteg plana za odbranu od poplava kao i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020. godinu uvedena su dežurstva na terenu, izvršene su pripreme svih službi JVP „Srbijavode“ za pravovremene intervencije, kao i usaglašavanje mera odbrane od poplave sa štabovima lokalnih samouprava.

Službe JVP „Srbijavode“ i nadležnih vodoprivrednih preduzeća su na terenu i prate razvoj situacije, u skladu sa Opštim i operativnim planom za odbranu od poplava, dodaje se u saopštenju.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*