„Jadar“ strateški važan projekat za Srbiju

FOTO:TANJUG

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se danas sa generalnom direktorkom kompanije „Rio Tinto” za borate i litijum Marni Finlejson, sa kojom je razgovarala o realizaciji projekta „Jadar”.

FOTO:TANJUG

Sastanku su prisustvovale i ambasadorke Australije i Velike Britanije u Srbiji – Rut Stjuart i Šon Meklaud, ambasador SAD Entoni Godfri, kao i načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac.

Mihajlović je tim povodom rekla da je Ministarstvo, zajedno sa kompanijom „Rio Tinto” i građanima Srbije, a posebno Mačvanskog okruga, danas u realizaciji jednog ogromnog i strateški značajnog projekta za našu zemlju, koji je tu da nam omogući dalji razvoj i pomogne na putu ka zelenoj ekonomiji i boljem svetu.

Prema njenoj oceni, ovaj projekat je takođe od strateške važnosti kako za eksploataciju i proizvodnju litijuma, tako i za zelenu ekonomiju, naš BDP, nova radna mesta i održivu ekonomiju kojoj težimo.

Ali, on će nas naučiti i novim tehnologijama i baziraće se na modernoj tehnološkoj eksploataciji i proizvodnji, čime ćemo doprineti i očuvanju životne sredine. Niko neće zarađivati novac na uništavanju životne sredine, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala i da se formira velika radna grupa koju će činiti kako predstavnici kompanije Rio Tinto”, tako i svih resornih ministarstava, jer, kako je istakla, ovo nije projekat jedne institucije, već cele Srbije.

Ono što nam je do sada nedostajalo jeste bolja interakcija sa građanima, jer svako od nas razmišlja o životnoj sredini i tome kako će izgledati sve kada se rudnik otvori i krene proizvodnja, i na to ćemo staviti akcenat, poručila je Mihajlović.

Rudarstvo danas čini samo 1,9 odsto BDP-a zemlje, a potencijala je mnogo. Vrednost projekata u rudarstvu iznosi 3,5 milijardi dolara, a može da bude mnogo veća i na tome ćemo zajedno raditi, podvukla je ona.

Zahvaljujem vladama SAD, Australije i Velike Britanije na podršci. Za nas je od izuzetnog značaja da na teritoriji Srbije rade najveće i najbolje svetske kompanije, zaključila je potpredsednica Vlade.

Finlejson je rekla da su dijalog, saradnja i partnerstvo sa Vladom Srbije i lokalnim zajednicama važni za realizaciju projekta koji ima ogroman potencijal za Srbiju i kompaniju „Rio Tinto”.

Litijum je materijal budućnosti, od velike važnosti za razvoj čovečanstva. Posvećeni smo razvoju jadra u skladu sa modernim tehnologijama i održivim pristupom za zaštitu životne sredine, poručila je ona.

Prema njenim rečima, ovo je više od rudarskog projekta, gradićemo savremeni rudnik, sa pratećom infrastrukturom i u tom poslu otvoriti više od 2.000 radnih mesta.

Jedan od tri najvažnija proizvoda je litijumkarbonat, važan za proizvodnju baterija za električne automobile. Ulažemo dodatnih 200 miliona dolara za završnu fazu ispitivanja, što će ukupno iznositi 450 miliona dolara do sada, rekla je Finlejson.

Procenjena vrednost investicije je milijardu i po dolara. Ovim projektom, jednom od najvećih investicija u istoriji zemlje, stavićemo Srbiju na mapu zelenih ekonomija, podvukla je ona.

Krasavac je istakao da je projekat Jadar među najvažnijim projektima Vlade Srbije i jedan od ključnih za Mačvanski okrug i Loznicu, te da će doneti prosperitet ovom kraju i Srbiji ako se bude realizovao u kontekstu najviših ekoloških standarda i uz komunikaciju sa meštanima.

Prema njegovim rečima, pored brojnih investicija u saobraćajnu infrastrukturu, pre svega auto-put i brzu saobraćajnicu RumaŠabac i ŠabacLoznica, Mačvanski okrug očekuje ubrzani privredni razvoj.

Ovim možemo postati i zamajac daljeg razvoja Srbije. Velika nam je želja da realizujemo ovaj projekat, ali i da očuvamo životnu sredinu i zdravlje građana, naveo je načelnik Mačvanskog okruga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*