Jahta američkog multimilionera potopila tanker kod Bahama

Superjahta vredna 51 milion dolara u vlasništvu multimilionera Džej Ar Rajdingera udarila je u tanker koji je prevozio gas i izazvala njegovo potonuće. Jahta „Utopia IV“, udarila je tanker „Tropic Breeze“ na Bahamima, pri čemu se sudar dogodio kod obale ostrva Nju Providens.

Prilikom sudara probijena je krma tankera što je uzrokovalo potonuće tankera na dno okeana“, rekao je vlasnik tankera.

Potouće tankera

Potouće tankera

Iz kompanije „Maritime Management LLC“ dodaju da su svi „nepostojani materijali“, kao što je tečni naftni gas „lakši od vode i da će ispariti ako su izloženi površinskom vazduhu“.

Još jedna superjahta, „Amara“, prošla je pored broda koji je tonuo i spasila članove posade.

Nejasno je da li je vlasnik jahte koja je udarila u tanker Rajdinger u trenutku sudara bio na jahti. Rajdinger je izvršni direktor kompanije „Market Amerika & Šop“.

Brod ima motore Rols Rojsa za pogon i može da primi 12 gostiju a unutrašnjost jahte opremljena je brendiranim stvarima firmi „Hermes“ i „Armani“  a prostor u kome boravi vlasnik ima đakuzi i bazen sa staklenim dnom.

„Lučko odeljenje je započelo zvaničnu istragu o incidentu, a Odeljenje za zaštitu životne sredine takođe sprovodi reviziju uticaja na životnu sredinu. Ove aktivnosti su trenutno u toku“, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja Bahama.

Jahta „Utopia IV“ je izgrađena 2018. u italijanskom brogradilištu „Rosinavi“ i duga je 63 metra dok je tanker koji je potonuo bio dug 49 metara.

Oštećenja na jahti

Oštećenja na jahti

Uprava pomorstva je dodala u svom saopštenju da je tanker pregledan ovog meseca „i da su vlasti utvrdile da je u potpunosti usklađen sa svim nacionalnim i međunarodnim standardima bezbednosti i integriteta plovila. Zbog dubine okeana na mestu potonuća, utvrđeno je da se tanker ne može bezbedno spasiti“.

 

 

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*