Jako nevreme rušilo drveće po Somboru

Foto: Hitno su morale da intervenišu ekipe komunalaca iz „Zelenila”

SOMBOR: Poljoprivrednici iz sela smeštenih severno od Sombora sigurno se neće žaliti što je na njihove njive, na takozvanim „višim terenima“ Riđice, Stanišića, Rastine i Gakova u utorak na noć palo preko 15 litara kiše po kvadratnom metru.

Foto: Hitno su morale da intervenišu ekipe komunalaca iz „Zelenila”

Ipak olujni vetar koji je pratio ovaj kijamet, ostavio je traga u samom Somboru.

Somborske ulice, sa svojim poznatim zelenilom, koje je u najvećem broju slučajeva dotrajalo, nakon svakog sličnog nevremena prekrivene su popadalim granama i stablima. Tako se u Konjovićevoj ulici srušio stoletni bođoš, drvo koprivića po kojem je ova varoš poznata i čija vrsta čini najveći procenat od ukupno oko 18.000 stabala urbanog zelenila.

Tokom desetominutnog olujnog nevremena, oko pola devet uveče, drvo bođoša se srušilo i palo na kolovoz, tako da je onemogućilo odvijanje bilo kakvog saobraćaja, ali su interventne ekipe ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo“ ekspresno izašle na teren i otklonile posledice pada razgranatog gigantskog drveta.  Uzrok lomljenja stabla u Konjovićevoj ulici, uostalom kao i u većini prethodnih, vrlo čestih slučajeva, kako ocenjuju stručnjaci, najverovatnije je njegova dotrajalost, ali i natopljenost vlagom, što ga je umnogome otežalo, pa je bilo sklonije pucanju i padu.

Stoletni bođošdrvo koprivića po kojem je somborska varoš poznata čini najveći procenat od ukupno oko 18.000 stabala urbanog zelenila

Dok su ratari, povrtari i voćari sela na Telečkoj visoravni, zbog evidentnog deficita vlage, željno dočekali padavine, Somborcima nije prijao pojačani vetar koji je počeo da duva  u utorak 20.36, a njegovi najjači udari, kada je i kategorizovan u olujni, trajali su nešto više od deset minuta, tačnije od 20.43 do 20.59 sati. Brzina vetra tada je dostizala i 18,5 metara u sekundi, odnosno nešto preko 66 kilometara na čas, a kako su kišonosni oblaci, pridošli sa severa, iz Mađarske, postepeno gubili na snazi, na sam grad palo je nešto manje kiše nego u slučaju sela, pa su gradske ulice bile zimski „osvežene“ sa desetak litara vodenog taloga po kvadratnom metru.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*