Jauci zlostavljanih životinja, ima li ko da ih čuje

Uznemirujući snimak stigao je u redakciju RTS-a. Jedna koza, u selu pod Avalom vezana je za drvo tako da ne može da mrdne i tužno, gladno i očajno mekeće. Društvene mreže su pune sličnih i još gorih snimaka na kojima se vide namerna zlostavljanja životinja.

Možete li da zamislite koze obešene o drvo, kako cvile? Žitelji Ripnja ne moraju da ih zamišljaju. Njihove jauke slušaju već danima, a za to krive prvog komšiju.

„Komšije povremeno imaju probleme sa životinjama: nekad budu mirne, nekad sklonjene na vreme. Nemamo, međutim, prava da uđemo na privatan posed i pogledamo kako to funkcioniše. Definitivno bi to trebalo da se uradi“, ukazuje Goran Jeremić iz Ripnja.

Zatekli smo starijeg čoveka na kojeg se stanovnici Ripnja žale da je odgovoran za zanemarivanje životinje.

Nije hteo pred kamere, ali tvrdi da ih ne muči, nego da se o njima brine i da ih na livadu svakodnevno pušta. Njegove komšije, međutim, planiraju da ga prijave nadležnima.

„Treba inspekcija da dođe i odradi svoj deo posla“, kaže Jeremić.

Profesorka Marijana Vučelić sa Fakulteta veterinarske medicine kaže da se iz snimka može zaključiti da je reč o mučenju životinje, a ne o zanemiravanju.

Zlostavljanje i kućnih ljubimaca

Česti su slučajevi trovanja pasa i mačaka u parkovima. Na mrežama postoji snimak na kome se vidi mačka vezana za roštilj dok se pali vatra. Kućni ljubimci se udaraju o pod, plaše petardama, vezuju i šutiraju.

Slike štenaca koje neko baca sa mosta i obešeni psi takođe nisu retkost na internetu. Inspektori kažu da se i na poljoprivrednim gazdinstvima dešavaju strašne stvari.

Kada neku farmu, na primer, kupi privatno lice, prestane da se brine o životinjama: izgladnjuju ih i ne obilazi po nekoliko dana.

Veliki broj prijava ekološkoj policiji

Zlostavljanje životinja je krivično delo, a kada je formirana, ekološka policija pri MUP-u dobila je veliki broj prijava za to.

Sa Fakulteta veterine kažu da nema dovoljan broj inspektora koji bi to kontrolisao.

„Država bi trebalo da postupi na određeni način – kada nađe zlostavljača ili osobu koja zanemaruje životinju, trebalo bi da mu oduzme životinju u početnoj fazi, kao i da smesti životinju na sigurno mesto“, ukazuje profesorka Marijana Vučelić.

Kakve su kazne

Zakonom o dobrobiti životinja, kazne za zanemarivanje su od pet hiljada do miliona dinara. Za ubistvo životinje kazna je i tri godine zatvora.

Nezvanično, od 2006. do 2019. godine za ovo delo osuđeno je oko 300 ljudi, među kojima su i maloletnici.

Ono što nigde ne mora da piše, međutim, to je da je dužnost svakog građanina da spreči i prijavi zanemarivanje životinja.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*