Jedva dokazao da ispunjava uslove za penziju, 65 godina imao pogrešan matični broj

Foto: Pixabay

Milan A. iz Niša koji ima 65 godina i 41 godinu staža jedva je dokazao da ispunjava uslove za starosnu penziju, jer ga je kompjuter stalno odbijao.

Foto: Pixabay
Kako piše „Politika“, kad je Milan A. pre mesec dana došao u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da podnese zahtev za penziju, jer je ispunio oba uslova za penzionisanje – 41 godinu staža i 65 godina života, radnica na šalteru objasnila mu je da kompjuter ne može da ga prepozna kao kandidata za penzionera, te da sigurno nema povezane sve godine staža i uplaćene sve doprinose. Rekla mu je i da u penziju može samo kao prevremeni starosni penzioner koji će do kraja života plaćati penale.
Iz firme u kojoj je proveo 41 godinu neprekidno radeći kao mašinski inženjer dobio je potvrdu da su sve uplate u redu i sve to odneo u PIO. Službenica je s njim proveravala papire i uvidela da je zaista sve regularno, ali ponovnim unosom njegovog imena, prezimena i matičnog broja kompjuter ga je opet odbacio kao kandidata za penziju.
„Posle šest dana sam pozvan da dođem u Fond. Kontrolom je utvrđeno da imam pogrešno upisan matični broj. Umesto muškog 710 u mojoj dokumentaciji posle dana i datuma rođenja piše 715, što je oznaka za žene. Kako su mi rekli, kompjuter je upravo to signalizirao i zato je i odbijao da prihvati podatke, jer ne može neko ko se zove Milan da ima ženski matični broj“, priča ovaj Nišlija za „Politiku“.
Iz penzijskog fonda su ga uputili u gradski MUP da isprave ovu grešku i da nakon toga dođe na njihov šalter.
„Nisam verovao da niko do moje 65. godine života nije uvideo ovu grešku. Podizao sam kredit u banci, imam i kartice, svakog meseca sam išao po platu. I niko mi nikada nije rekao da imam pogrešan matični broj“, kaže Milan A. i dodaje da nije imao problema ni kada je vadio pasoš, niti zdravstvenu legitimaciju.
Sada mora da menja sva dokumenta kako bi mu upisali muški matični broj.
Autor: Politika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*