Joanikije uoči ustoličenja zaklinje da se očuva mir i sloga

Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije obratio se javnosti uoči svog ustoličenja na Cetinju, poručivši da Bogom zaklinje sve da se očuva mir i bratska sloga. ;“Pravo na ustoličenje u Cetinjskom manastiru pripada ne samo meni, nego celom narodu, sveštenstvu. Ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se pozivaju na državu, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona”, poručio je on, prenosi Beta.

Njegovo obraćanje dolazi u trenutku izuzetno podignutih tenzija na Cetinju, ali i u celoj Crnoj Gori zbog najavljenog ustoličenja kome se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije i koje najavljuju protest građana.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je danas da imaju saznanja da „postoje ekstremi sa obe strane”, koji planiraju radikalizaciju na Cetinju, gde će se održati ustoličenje.

On je kazao da se ne može garantovani apsolutna bezbednost građanima i novinarima, jer bi tada za svakog građanina bio potreban po jedan policajac.

Joanikije je danas u javnom obraćanju naveo da je ustoličenje isključivo verski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake.

„U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo želeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamernih, da ovaj skup bude isključivo verskog karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština. Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče našeg skupa”, naveo je on.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem. Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja. Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija (Mićovića) na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*