Joksimović i Godfri: SAD aktivno podržavaju reforme i proces evropskih integracija Srbije

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri razgovarali su danas o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, bilateralnoj i regionalnoj saradnji, a pre svega o realizaciji američke razvojne podrške reformama u našoj zemlji.

Joksimović je upoznala američkog ambasadora sa prioritetima Vlade Srbije, kada je reč o evropskom putu, pre svega u kontekstu planova za ubrzanje sprovođenja sveobuhvatnih reformi na putu ka članstvu u EU.

U toku pandemije, kako je naglasila, ekonomska stabilnost i dalji privredni rast važan su zadatak koji Srbija sprovodi i čemu stremimo, jer smo svesni činjenice da samo snažna tržišna ekonomija može da građanima olakša ovu globalnu krizu.

Prioritet će biti i unapređenje vladavine prava, bolji rad javne uprave i jačanje lokalnih samouprava  sve ono na čemu partnerski radimo i što sprovodimo, uz značajnu pomoć Vlade SAD, istakla je ministarka, izrazivši zahvalnost na toj pomoći, kao i na podršci koju su SAD do sada pružile Srbiji u borbi protiv COVID-19.

Ona je posebno istakla značaj projekata kojima se finansira reforma pravosuđa i efikasnost sudstva, zatim unapređenje regulatornog okvira u medijskoj sferi, podrška privrednim subjektima da budu konkurentniji na tržištu, ženskom preduzetništvu, kao i poboljšanju energetske efikasnosti.

Prema njenim rečima, svi ovi projekti imaju direktan uticaj na kvalitet života građana i na otvaranje novih radnih mesta, što je najveći zajednički uspeh u tom delu bilateralnih odnosa.

Tokom sastanka je bilo reči o koordinaciji projekata koje u našoj zemlji finansiraju brojni međunarodni i bilateralni donatori sa onima u koje će se uključiti američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC).

Ambasador Godfri je izrazio podršku Srbiji u sprovođenju svih strateških planova i aktivnosti na putu ka članstvu u EUposebno naglasivši važnu ulogu naše zemlje u postizanju stabilnosti u regionu, uz snažno ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana, kojem će doprineti i Vlada SAD investiranjem u infrastrukturne projekte.

Zajednički je ocenjeno da sve ove aktivnosti usmerene na postizanje političke i ekonomske unutrašnje stabilnosti značajno doprinose da Srbija postane najatraktivnija zemlja za investicije u regionu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*