Karlovačka gimnazija obeležava 230 godina postojanja

Karlovačka gimnazija danas, 1. novembra, obeležava 230 godina od osnivanja.
Karlovačka gimnazija obeležava 230 godina postojanja

Foto: 021.rs
Prva srpska gimnazija osnovana je na današnji dan 1791. godine, a ključnu ulogu u tom važnom događaju imali su mitropolit Stefan Stratimirović i trgovac Dimitrije Anastasijević Sabov.
Mitropolit Stratimirović privoleo je bogatog karlovačkog trgovca sabova da novac koji je želeo da izdvoji u dobrotvorne svrhe, upotrebi za osnivanje gimnazije. Tako je Sabov dao 20.000 forinti u srebru.
Njemu su se pridružili i drugi imućni Srbi iz Karlovaca, prikupivši još 13.100 forinti. U avgustu 1791. mitropolit je izvestio ilirskog dvorskog kancelara o željama Srbe da otvore svoju gimnaziju, o prikupljenim sredstvima, uz molbu da se Sabov odlikuje za svoje dobročinstvo.
Iako osnovana 1791. godine, Karlovačka gimnazija nije odmah počela sa radom. Car Franja I je, nakon raznih peripetija, 12. decembra 1792. potvrdio drugo zakladno pismo i odobrio nastavni program Gimnazije. Tako je, nakon godinu dana odlaganja, tokom kojih je patronat Gimnazije otvorio pripremnu školu, „Karlovačka“ počela sa radom.
Prvih sto godina, ova ustanova je radila u staroj zgradi latinske škole, koja je porušena 1890. godine, kada je započeta izgradnja nove zgrada novcem braće Anđelić, tj. patrijarha karlovačkog Germana i sremskomitrovačkog sveštenika Stefana, po projektu budimpeštanskog arhitekte Julija Partoša.
U početku je škola bila namenjena samo za mušku decu, a od 1907. godine vrata su otvorena i devojkama.
Brojne znameniti ličnosti bile su karlovački đaci i profesori, a među njima su i: Pavle Solarić, Dimitrije Davidović, Milovan Vidaković, Sima Milutinović Sarajlija, Josif Rajačić, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Kosta, Dimitrije i Ilarion Ruvarac, Đorđe Natošević, Milan Jovanović Batut, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dejan Medaković, Vida Ognjenović, Oto Horvat…
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*