Krenuo gas iz Mađarske, snabdevanje u Srbiji stabilizovano

NOVI SAD/BEOGRAD –

Dodatne količine gasa, koje je Srbija interventno nabavila zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj, krenule su iz Mađarske u 14 sati i od 16 sati u potpunosti je normalizovano snabdevanje gasom u Srbiji, izjavio je za Tanjug generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

„U skladu sa ranije najavljenim, u 14 časova su potekle dodatne količine gasa iz pravca Mađarske, to su te interventne količine koje smo obezbedili i od 16 časova se može smatrati da su svi parametri sistema na onome što treba da bude i snabdevanje gasom u Srbiji je u potpunosti normalizovano“, rekao je Bajatović.

gasovod,tecni, gas

Izvor: Pixabay, ilustracija

Kazao je da će pet miliona kubika gasa koje je Srbija invervetno uvezla iz Mađarske biti u potpunosti isporučeno do šest sati sutra ujutru.

Takođe, Bajatović je rekao da još nema pouzdanih informacija kada će kvar na gasovodu u Bugarskoj biti otklonjen.

„Nije ni do 16 sati nije bio problem ni sa domaćinstvima, niti sa privredom. Mi smo samo zamolili najveće potrošače da u jednom momentu, jer bi nastala velika razlika u parametrima, ako je moguće da svedu svoj rad na tehnološki minimum. Da bi nam omogućili da sačuvamo sištem u što boljem stanju, jer smo tako bili u stanju da vrlo brzo oporavimo parametre sistema, što se sada i pokazalo“, rekao je Bajatović.

Zahvalio je svima koji su pomogli Srbijagasu u ovoj situaciji, kako je rekao, u skladu sa zakonom propisanim normama.

„Mi smo obezbedili odgovarajuće količine i za sutra ukoliko to bude trebalo, ako kvar u Bugarskoj ne bude popravljen“, naglasio je Bajatović.

U Bugarskoj je rano jutros, nešto posle tri sata, došlo do pucanja cevi u rejonu kompresorske stanice Provadija u Bugaraskoj zbog čega je prekinuta isporuka gasa ka Rumuniji i ka Srbiji.

„U međuvremenu je pravac prema Rumuniji najvećim delom osposobljen, a što se tiče pravca prema Srbiji, radi se na saniranju pukotine na cevi. To je izazvalo poremećaj u srpskom sistemu zbog nedostatka gasa“, rekao je jutros Bajatović u izjavi za Tanjug.

Srbijagas interventno uvezao 5 miliona kubika gasa, stabilizacija od 16 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom današnje havarije na gasovodu u Bugarskoj, u Varni i da je Srbija morala interventno da nabavi 5 miliona kubnih metara gasa i da je to morala skupo da plati da ne bi trpeli Novi Sad i Beograd i da bi stanovi građana bili topli.

On je dodao i da su od jutros na vezi sa Bugarskom, oko mogućnosti za povlaćenje još četiri miliona kubnih metara gasa iz Banatskog Dvora, ali da se već palo na 208 miliona kubnih metara rezervi gasa kako bi se pomoglo EPS-u.

Kaže i da ćemo imati povoljniju situaciju i više struje ako bi Tent B1 u Obrenovcu bio završen 22. novembra, jer bi tada, kaže, vratili struju Republici Srpskoj, a mogli bi da ponudimo i komšijama.

On je ukazao i da je nemoguće izdržati cene električne enrgije, a da se pritom drži i čvrst kurs prema evru.

Vučić je istakao i da će inflacija kod nas ove godine biti 3,5 odsto i to u vreme korone i da je u celoj Evropi veća i dostiže pet, sest posto.

„Energetika je ključno pitanje“, ukazuje Vučić i navodi da se o tome brine i na tome radi i dnevno i na strateškom novou.

Kojčić: Srbijagas obezbediće dodatne količine gasa

Preduzeće Srbijagas čini sve da obezbedi dodatne količine gasa za stabilno snabdevanje potrošača u Srbiji, izjavio je danas pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić.

Kojčić je u izjavi za Tanjug rekao da Srbijagas čini sve kako bi se obezbedile dodatne količine ovog energenta za snadbevanje srpskog tržišta.

„Srbijagas ima nalog da obezbedi dodatne količine za novosadsku toplanu, kao i da pokrene svoje planove za zaštitu snabdevanja tržišta u ovom momentu“, rekao je Kojčić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*