Ko je novi stari premijer Slovenije?

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Bio je ministar odbrane, dva puta premijer, proveo je neko vreme u zatvoru, optužen za krijumčarenje oružja. Sada je na putu da ponovo formira vladu u Sloveniji

EPA-EFE/ANTONIO BAT

 

Šezdesetjednogodišnji Janša koji je postao poznat kao disident u bivšoj Jugoslaviji već je dva puta bio premijer Slovenije. Kao novinar hapšen je sa kolegama nakon što su u magazinu objavili kritike Jugoslovenske narodne armije.

Postao je predsednik SDS-a 1993. godine i od tada je na njenom čelu.

Bio je ministar odbrane Slovenije od 1990. do 1994. godine, i u vreme desetodnevnog rata tokom kojeg se Slovenija odvojila od Jugoslavije 1991. godine bio je jedan od predvodnika Slovenačke teritorijalne odbrane.

Janša je po prvi put postao premijer 2004. godine, odmah nakon što je Slovenija pristupila EU.

Kako mediji ističu, ironično za nekoga ko je svoje ime stekao kao novinar disident, optužen je da vrši pritisak na novinare i izgubio je sledeće izbore nakon što je finski nacionalni emiter podigao optužbe za podmićivanje tokom kampanje 2008. godine.

Povukao se iz drugog mandata kao premijer u 2013. nakon manje od dve godine zbog korupcionog skandala. Janša, osuđen zbog primanja mita po vojnom ugovoru sa finskom kompanijom „Patria“ tokom prvog mandata (2004-2008), uspeo je da Ustavni sud poništi tu kaznu. Negirao je krivično delo i Ustavni sud je 2015. godine odbacio prethodnu presudu.

Bivši agent slovenačke vojnoobavještajne službe je u martu 2011. optužio Janeza Janšu da je tokom raspada Jugoslavije kada je vršio dužnost ministra odbrane Slovenije, bio uključen u krijumčarenje oružjem.

Janšu je za šverc oružjem optužio i austrijski novinar Rihard Šnajder u svojoj knjizi „Šta nam možete“, gde je naveo da je Janez uzimao proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je išlo u Republiku Hrvatsku i Republiku BiH.

Janša je odbacio te navode.

Janšu su često upoređivali sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanome i to ne samo zbog slične biografije, već i zbog metoda koje koriste, kao i zbog desničarskih izjava o migrantima, koje su obeležile značajan deo njegovog dosadašnjeg političkog puta.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*