Nutricionista Marija Rapajić izjavila je danas da autofagiju, koja podrazumeva višesatno uzdržavanje od hrane, ne sme držati osoba sa hroničnim oboljenjima, kardiovaskularnim problemima ili insuficijencijom bubrega i da takav način ishrane mogu imati samo zdrave osobe.
Ona je za Tanjug istakla da bolesna osoba mora da ima izbalansiran režim ishrane koji podrazumeva tri obroka i dve užine, ili više kada je u pitanju osoba koja boluje od dijabetesa i objasnila kako funkcioniše autofagija.
„Prvi dan autofagije nećemo jesti 12 sati pa ćemo (taj period) povećavati postepeno, važno je jesti namirnice koje ubrzavaju autofagiju a to su nar, cimet koji reguliše pankreasnu proizvodnju insulina i svo kiselkasto voće kao što su pomoranže i mandarine“, rekla je Rapajić.
Preporučila je ishranu orašastih plodove tokom autofagije, kao i da se jedu koštice kajsija na prazan stomak, jer prema njenim rečima, one sadrže cijanovodoničnu kiselinu koja sprečava širenje malignih ćelija i navela da šećer uopšte ne sme da se koristi.
„Bitno je praviti razmak od tri i po sata između obroka, predlog jelovnika na autofagiji su meso i riba, od ugljenih hidrata preporučljiv je crveni krompir jer ima niski glihemijski indeks, doručak je uvek proteinski sa jajima ili sendvič sa prštutom koja nije mnogo slana“, kaže nutricionistkinja.
Ona je govoreći o postu rekla da je važno ne prepuštati se brzim proizvodima jer oni mogu dovesti da povećanja holesterola ali i ranije pripremati hranu poput ribe, povrća i žitarica.
„Ako vodimo računa kako i šta jedemo, post je zdrav jer čisti i organizam i dušu, prvenstveno treba da imamo mir da bismo postili“, navela je Rapajić.
Dodala je da je važan faktor u zimskim mesecima svinjsko meso, jer ono sadrži kiselinu koja je od koristi za plućne bolesti.
„Ako jedemo svinjsko meso biraćemo krtinu, naše bake su nam ranije stavljale na grudi mast kada se razbolimo i ona se zapravo nalazi u svinjskom mesu“, dodaje Rapajić.
Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje internet dijete, rekla je ona i dodala da je važno slušati svoj organizam i biti umeren.
IZVOR:EURONEWS.RS
Be the first to comment