Koje subvencije dogodine očekuju poljoprivrednike?

РТВ (Мартин Мартинов)
BEOGRAD –

Predlogom budžeta za 2020. godinu srpskom agraru su namenjene 52 milijarde dinara, a obavezan iznos za subvencije neće biti manji od 35,6 milijardi dinara, što je 900 miliona dinara više nego 2019. godine.

RTV (Martin Martinov)

Ministar poljoprivede Branislav Nedimović je rekao za RTS da se iz subvencija ne isključuje niko ko je već imao pravo, a da se uvode posebne mere podrške za mlade poljoprivrednike, za organsku proizvodnju, vinare… On je rekao da se, ako sve bude usvojeno, očekuju dva do tri puta veće subvencije za organske proizvođače i za vinare.

Ministar je istakao značaj stočarstva i naveo da je u Srbiji veoma malo genetskog potencijala i da je potrebno više teladi.

Zbog toga se na inicijativu banatskih stočara, uvodi povećan iznos subvencija za krave za proizvodnju teladi sa 25.000 na 40.000 dinara, a priprema se i subvencionisani kredit za njih.

Nedimović je rekao da je odziv mladih veoma dobar i dodao da je sada izmenjen pravilnik i da mogu da konkurišu svi koji su članovi gazdinstava.

Dodao je i da se priprema zakon o regulisanju cena na tržištu poljoprivrednih proizvoda za koji očekuje da bude usvojen sledeće godine. Kako je istakao, važno je da se zna ko može da otkupljuje poljoprivredne proizvode.

Takođe, Nedimović je rekao da se očekuje sistem očekivanih cena za 20 najtraženijih poljoprivrednih proizvoda, što smatra ozbiljnim napretkom.

Kaže da će se već u januaru izaći sa očekivanim cenama.

Rekao je i da očekuje dobre vesti kada je reč o „Budimci“ i da se sutra završava prijava potencijalnih kupaca.

„Bio bih najzadovoljniji kada bi to bio ozbiljan investitor koji bi okupio voćare iz tog kraja“, naveo je Nedimović i dodao da, prema njegovim saznanjima, zasad ima tri zainteresovana investitora.

Govoreći o najavljenom nacionalnom investicionom planu, kaže da je poljoprivreda inkorporirana u njega i da će sve biti uloženo u investicije koje bi trebalo da povećaju konkurentnost domaćih poljoprivrednika.

Ističe da je, od 2016. do 2020. godine za 45 odsto povećan budžet za poljoprivedu, za subvencije.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*