Morales u azilu u Meksiku, Anjes privremena predsednica

EPA (Evoespueblo/Handout)
LA PAZ –

Bolivijski predsednik Evo Morales stigao je u Meksiko gde je dobio azil, nakon što je podneo ostavku pod pritiskom protesta. Opoziciona potpredsednica bolivijskog Senata Žanin Anjes izjavila je da je spremna da preuzme funkciju privremenog šefa države posle ostavke Moralesa i ostalih visokih zvaničnika, uključujući i prve ljude gornjeg doma parlamenta.

EPA (Evoespueblo/Handout)

Morales, koji je ujedno i prvi predsednik izabran iz redova autohtonog naroda Bolivije, u Meksiko je otputovao avionom meksičke vlade iz bolivijskog grada Čimore, prenosi Rojters.

On je na Tviteru potvrdio da je stigao u Meksiko i napisao da ga boli odlazak iz zemlje iz političkih razloga, ali da će se vratiti jači i energičniji.

Maduro: SAD stoje iza svih državnih udara u regionu u poslednjem veku

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je SAD da su upravljale državnim udarom u Boliviji.

„Osuđujemo puč protiv Evo Moralesa koji je koordinisala i finansirala Bela kuća“, napisao je Maduro na državnoj televiziji, prenosi Tass.

On je dodao i da SAD stoje iza svih državnih udara u regionu u poslednjem veku.

„Da li ste spremni da se borite? Mi smo spremni da se borimo za mir, rođenu zemlju i suverenitet“, rekao je Maduro.

Morales je pre dva dana podneo ostavku, pod pritiskom protesta koji se u Boliviji održavaju od kraja oktobra i otišao u Meksiko gde je dobio azil.

Morales je na toj društvenoj mreži objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako leži ispod improvizovanog šatora napravljenog od ljubičastog ćebeta i ispod koje je napisao kako je proveo svoju prvu noć u egzilu.

„Ovo je bila moja prva noć nakon napuštanja predsedništva i pod prisilom državnog udara. Veoma sam zahvalan svojoj braći iz saveza Tropic of Coccabamba na pružanju sigurnosti i nege“, napisao je Morales.

Pre nego što je Morales otputovao u Meksiko, vojska je saopštila da će se pridružiti policiji u patroliranju ulicama, a nakon što su, u protestima koji se u toj zemlji održavaju od izbora održanih krajem oktobra, uništene četiri policijske stanice.

Žanin Anjes moguća naslednica Moralesa

Opoziciona potpredsednica bolivijskog Senata Žanin Anjes izjavila je da je spremna da preuzme funkciju privremenog šefa države posle ostavke predsednika Eva Moralesa i ostalih visokih zvaničnika, uključujući i prve ljude gornjeg doma parlamenta.

Posle ostavke Moralesa i drugih najviših zvaničnika, ona je prva u redu za šefa države, podseća AP.

Anjesova je, ispred parlamenta u La Pazu, koji je bio okružen brojnim pripadnicima obezbeđenja, rekla da će novi predsednički izbori biti uskoro održani.

Morales, njegov potpredsednik i nekoliko najviših državnih zvaničnika podneli su u nedelju ostavke, čime je stvoren vakuum u funkcionisanju države.

Bolivijski ministar odbrane podneo ostavku

Bolivijski ministar odbrane Havijer Zavaleta podneo je ostavku zbog protesta koji pogađaju tu zemlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Podnosim ostavku na mesto ministra odbrane, kako bih održao jedinstvo oružanih snaga“, rekao je Zavaleta i dodao da vrhovni komandant Evo Morales, koji je pre dva dana podneo ostavku, nikada nije naredio vojsci ni mornarici da upere oružje u svoj narod.

Tramp: Ostavka Moralesa donosi demokratiju zapadnoj hemisferi

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da ostavka predsednika Bolivije Eva Moralesa predstavlja značajan momenat za demokratiju na zapadnoj hemisferi.

Tramp je odao priznanje narodu Bolivije zato što je zahtevao slobodu i bolivijskoj vojsci što je poštovala zakletvu da će štititi ustav zemlje.

On je ocenio da Moralesov odlazak čuva demokratiju i utire put da se glas bolivijskog naroda čuje, preneo je AP.

Američki predsednik je dodao da događaji u Boliviji šalju jasan signal Venecueli i Nikaragvi da će „demokratija i volja naroda uvek pobediti“.

„Korak smo bliže potpuno demokratskoj, prosperitetnoj i slobodnoj zapadnoj hemisferi“, naveo je Tramp.

Evo Morales, prvi predsednik Bolivije iz autohtonog naroda, podneo je ostavku, nakon što ga je na to pozvala vojska i posle nedelja protesta zbog spornih izbora.

Kako je rekao, ako sada vojska koristi oružje protiv naroda, za to su odgovorni „oni koji su tako odlučili“.

Nešto ranije, komandant bolivijskih oružanih snaga Vilijams Kaliman objavio je da će se vojska pridružiti policiji kako bi očuvali mir na ulicama Bolivije.

Istovremeno, Zavaleta je pozvao predsedničkog kandidata i glavnog Moralesovog rivala na nedavno održanim izborima Karlosa Mesu i vođu protesta Luisa Fernanda Kamača da spreče eskalaciju sukoba.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*