KOLAČ TEMIŠVAR

PRINTSCREEN

Kolač koji zahteva i vreme i umeće, ali rezultat je vredan toga. To je recept banatskih Nemica (Švabica). Nekad se bez njihovih kolača nisu mogli zamisliti svadba ili krštenje u gradovima i selima rumunskog Banata.

Potrebno je:

Za kore:

320 g oraha i/ili lešnika

30 g gustina

350 g belanaca (oko 12 belanaca)

1 ravna kašičica soli

2 kesice burbon vanilin-šećera

320 g šećera

1 kašičica sirćeta ili 1 kašika (15–20 ml) soka od limuna

Za fil

osnovni krem:

260 g belanaca (oko 5–6 belanaca)

250 g šećera

450 g putera (82 procenta masti), vrlo mekan

malo soli

1 kašika ekstrakta vanile ili 2 kesice burbon
vanilin-šećera

Za krem s pomorandžom:

380 g osnovnog krema

30 ml aperola (italijanski biter, može se koristiti i gorki list kao zamena)

rendana kora jedne pomorandže

Za krem s lešnicima:

270 g osnovnog krema

80 g lešnika

80 g šećera

malo soli

40 g lešnik-krema

Za krem s čokoladom:

200 g osnovnog krema

160 g crne čokolade min. 60 procenata kakaoa

100 gr putera

po želji 20 ml likera kuantro

Za dekor:

180 g čokolade sa 54 procenta kakaoa

20 g putera

20 g karamelizovanog lešnika

komadići kandirane kore pomorandže, po želji

Za kore možete koristiti samo orahe, samo lešnik ili možete kombinovati orah i lešnik (200 g lešnika i 120 g oraha, na primer). Ako ih meljete u blenderu, dodajte i gustin preko orašastih plodova.

U belanca dodati so, praviti čvrst sneg. Šećer i vanilin-šećer dodati postepeno i na kraju sipati i sirće ili sok od limuna. Nastaviti mikserom dok se šećer ne istopi skroz.

Preko snega od belanca sipati samlevene orašaste plodove i pomešati polako sa špatulom (nikako mikserom). Smešu za kore sipati u dva četvrtasta pleha (42 x 34 cm) na pek-papiru i peći u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 45 minuta. Ostaviti na stranu da se dobro ohladi pre nego što se otkloni papir. Otklanjaju se i ivice (oko 1 cm) i svaka kora se seče napola, tako da na kraju imamo četiri jednake kore (30 x 20 cm).

Za osnovni krem pomešati belanca sa šećerom i kuvati na pari, mešajući neprestano, dok temperatura ne stigne do 79 stepeni (meri se specijalnim toplomerom). Na ovaj način belanca su bezbedna za jelo. Odmah zatim, belanca skloniti s vatre i mutiti mikserom dok se ne ohlade (oko 15 minuta).

Tek kada se sneg od belanca ohladi do sobne temperature, može se dodati omekšali puter, kockica po kockica, miksirajući sve vreme, dok se puter ne upije potpuno u sneg od belanaca. Na kraju dodati i ekstrakt od vanile i promešati sve špatulom.

Takav krem odličan je za filovanje i može se koristiti i tako, s ukusom vanile, ili se može obogatiti s drugim ukusima, u zavisnosti od torte. Za ovu tortu trba podeliti osnovni krem i napraviti tri fila.

Za sklapanje torte: prva kora se premazuje filom s čokoladom, sledi druga kora preko koje se premazuje krem s lešnicima, sledi i treća kora koja se premazuje s preostalim kremom. Na kraju na tortu se stavlja i poslednja kora i pritiska se polako dok se ne slegne kako treba.

Torta se čuva na hladnom nekoliko sati ili preko noći, ne mora u frižideru, može biti i hladnija prostorija. Pravi se glazura, tako što se čokolada topi na pari i pomeša se s puterom i sipa se na tortu. Glazuru ravnomerno premazati i ostaviti da se ohladi. Dalje, kolač se može podeliti na jednaku parčad (10 x 3 cm) tako što se ucrtaju linije na glazuri nožem i svako parče na kraju može da se dekoriše karamelizovanom lešnikom i kandiranom pomorandžom.

Umesto glazure može da se stavi šlag i narendana čokolada.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*