Koluvija i saučesnici ostaju u pritvoru

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla da je njen klijent optužen zbog želje anonimnog političara da postane poznat

Zasadi kanabisa na poljoprivrednom imanju „Jovanjica” (Foto MUP Srbije)

Sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odbilo je juče predlog branilaca Predraga Koluvije i još devet optuženih za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge kanabis na Poljoprivrednom dobru „Jovanjica” da okrivljene pusti iz pritvora, u kom se nalaze od kraja novembra prošle godine. Obrazlažući donetu odluku, predsednik sudskog veća Zoran Ganić kazao je da nema novih okolnosti u odnosu na razloge zbog kojih je okrivljenima određen pritvor, pa samim tim ni nove odluke.

Obrazlažući prethodno iznet predlog o ukidanju pritvora okrivljenim Koluviji i Vladanu Živojinoviću, njihov advokat Zora Dobričanin Nikodinović kazala je da je „odbrana strpljivo čekala da sve prođe”.

– Ne vidim razlog zbog kojih bi se okrivljeni i dalje zadržavali u pritvoru u kojem su bezmalo godinu dana. Naročito ako imamo u vidu ovo vreme epidemije. Kada je reč o Koluviji, ne postoje razlozi koji bi ukazivali na neophodnost zadržavanja u pritvoru. On je bio osuđivan u Italiji pre 15 godina, ali to nema nikakve veze. U uslovima pandemije potrebno je da im se, ako smatrate da i dalje postoje razlozi za dalje obezbeđenje prisustva okrivljenih, izrekne kućni pritvor. Zdravstveno stanje Koluvije je veoma ugroženo. Videli ste medicinski izveštaj od 10. novembra u kojem se navodi da mu je zdravstveno stanje pogoršano u odnosu na raniji period u vezi sa centrom za ravnotežu i sluh. Preporučeni su mu pregledi. Ne postoje uslovi da počini novo krivično delo s obzirom na to da je „Jovanjica” zabranjena zona – obrazložila je svoj predlog advokat Dobričanin Nikodinović.

Branilac prvookrivljenog navela je da je njen branjenik osumnjičen bez ikakve krivice „zbog želje nekog anonimnog političara da postane poznat”.

– Koluvija je dospeo u žižu javnosti zato što je spomenut brat predsednika Aleksandra Vučića – kazala je Koluvijin advokat.

Postupajući tužilac u ovom postupku Saša Drecun usprotivio se predlogu Koluvijinog, ali i svih ostalih branilaca.

– Rešenjem apelacije od 16. novembra okrivljenima je produžen pritvor, a tiče se njihove pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i ranijoj osuđivanosti. Što se tiče zdravstvene ugroženosti okrivljenog, ne postoji bolje i bezbednije mesto od pritvorske jedinice. Ove jedinice imaju kapacitet da vrše odgovarajući odgovor ukoliko bi došlo do bilo kakvog zdravstvenog problema – kazao je tužilac Drecun.

Pre nego što je odbrana okrivljenih predložila da im se ukine pritvor, svoja uvodna izlaganja izneli su advokati Vuleta Bojovića i Petra Živanovića. Bojovićev branilac Sonja Manojlović osporila je dokaze tužilaštva, navodeći da, „umesto da tužilac dokazuje krivcu okrivljenih kredibilnim dokazima, odbrana dokazuje njihovu nevinost”.

– Ovakva optužnica je nerazumljiva i kontradiktorna, a sve je posledica izvlačenja pravnog i činjeničnog zaključka tužilaštva. Po stavu odbrane ne samo da su navodi paušalni, kontradiktorni, nego tužilac nije dao na zakonit način pribavljene dokaze. Vule Bojović nije bio pripadnik OKG, nije postojala ni svest ni volja da pristupi bilo kojoj grupi, niti je znao za njeno postojanje. Tužilac nije dao ni jedan dokaz za te svoje tvrdnje – kazala je Manojlovićeva.

Navode optužnice osporavala je i branilac okrivljenog Živanovića, advokat Jovana Ristanović.

– Osporavam i činjenično stanje i pravnu kvalifikaciju. Odbrana će dokazati nevinost svojih branjenika. Živanović je zaposlen u „Jovanjici” od druge polovne 2018. godine. Do tada nije kročio na imanje, niti je znao da postoji. On je bio fizički radnik – kazala je Ristanovićeva.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. i 10. decembar.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*