Komemoracija povodom smrti Dragoljuba Žarkovića: Bio je urednik svim novinarima

ФоНет (Огњен Стевановић)
BEOGRAD –

Žare je bio urednik svim novinarima, cenili su ga i neistomišljenici, bio je brana primitivizmu, neznanju i prostakluku, rečeno je danas na komemoraciji povodom smrti glavnog urednika nedeljnika Vreme Dragoljuba Žarkovića, kojeg su kolege novinari ispratili taktovima pesme „Odiseja“.

Novinar Milan Milošević podsetio je da je Vreme tokom tri decenije imalo samo dva glavna urednika, Zorana Jeličića i Žarkovića, koji je novine vodio „gotovo nedivljivom rukom“.

Vodio se time da štampa ne bi smela laž da predstavlja kao istinu, pokvarenost kao vrlinu i zablude kao stanje stvari, da li zbog neznanja ili iz računa, rekao je Milošević.

„Žao mi je tog čoveka lično, ali i što se završava naših 30 godina inaćenja sa sudbinom i plivanja protiv struje“, rekao je Milošević i ukazao da je u Srbiji predugo aktuelan stav „vremena su teška, zlo je na sve strane“.

FoNet (Ognjen Stevanović)

Sloboda štampe u Srbiji je skupa, ocenio je Milošević i podsetio na imena novinara Vremena poput Juga Grizelja, Stojana Cerovića, Jeličića, Tanje Tagirov, Dejana Anastasijevića, sada i Žarkovića koji su preminuli.

Novinarka Lila Radonjić ocenila je da je Žarković bio novinar starog kova, a modernih misli i da ga nikada ne bismo mogli zamisliti kao jednog od onih koji izveštavaju o uspesima nekadašnjeg ministra cenzure, a sadašnjeg predsednika države.

„Nije išao u komitet, stranke, ambasade po mišljenje, niti agitovao iz senke“, naglasila je Radonjić i podsetila da se nekadašnji Studio B ugledao na kolege iz Mišarske ulice, nekadašnjeg sedišta redakcije nedeljnika Vreme.

Prema njenim rečima, Žarković je bio stub nedeljnika Vreme, ozbiljan i sa distancom prema ljudima i događajima.

Novinar Veselin Simonović rekao je da je današnju kolumnu u Blicu naslovio „Moj Žare“, jer je ostao bez jednog od najvećih prijatelja, učitelja novinarstva i čestitosti.

Simonović je istakao da je kolega Slaviša Lekić u tvitu najbolje opisao odlazak Žarkovića rečenicom: „Umro je najbolji novinar Srbije“.

„Nije bio od logoreičnih i svaka njegova izgovorena i napisana reč bila je udžbenik novinarstva. Cenili su ga i oni koji su bili meta njegove kritike i elegantnog humora, a junaci su bili i oni u vlasti i u opoziciji“, rekao je Simonović.

On je istakao da je Žarković bio beskompromisni borac za spas novinarstva, a nedeljnik Vreme jedan od retkih svetionika profesionalnosti i čestitosti, zbog čega redakcija ima veliku obavezu i zadatak da tako nastavi i posle Žarkovića.

Odgovorni urednik Vremena Filip Švarm smatra da bez Žareta ništa neće biti isto, ali obećava da će nedeljnik baš zbog njega nastaviti svoj rad.

Sanjao ga je, kao da stoji pored njegovog stola, on noge podignute i kaže: „Hajde da nađemo temu, pa mačku da zavrnemo trepavice“.

„Žare, hvala ti za sve što si bio uz nas“, poručio je Švarm i najavio da će ispraćaj za kremaciju Žarkovića biti sutra na Novom groblju u 14:30 sati.

Komemoraciji u Dvorani kulturnog centra, uz porodicu, prisustvovale su brojne kolege, kao i ministar bez portfelja Nenad Popović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*