Komšije grade solarnu elektranu: „Biće jedna od najvećih u Evropi“

Foto: Depositphotos, zhudifeng, 220498474

Podgorica — Solarna elektrana na Briskoj Gori bi trebalo da bude jedna od najvećih u Evropi.

Realizacija projekta izgradnje ove elektrane predviđa investiciju od oko 200 miliona evra. Takođe, trebalo bi da zaposli 226 ljudi, kazala je u intervjuu portalu CdM ministarka ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Foto: Depositphotos, zhudifeng, 220498474

Ona kaže kako je fokus Vlade u prethodnom periodu bio na razvoju ambijenta koji bi podstakao investitore da ulažu u obnovljive izvore električne energije, a rezultat je, kako dodaje, ulaganje renomiranih evropskih investitora u obnovljive izvore energije. Između ostalog, poručuje, u toku je i procedura zaključenja ugovora sa prvorangiranim ponuđačem za ekološku rekonstrukciju termoelektrane Pljevlja, prenosi CdM.

„Takođe, dodatni pokazatelj odličnog poslovnog ambijenta za ulaganje u obnovljive izvore jeste potpisan ugovor za izgradnju solarne elektrane od 250 MW, sa konzorcijumom koji pored EPCG čini i renomirana finska kompanija FORTUM, kao i zainteresovanost nemačke kompanije WPD, jednog od lidera u izgradnji vetroelektrana u Evropi, za izgradnju vetroelektrane Brajići. Takođe, trebalo bi napomenuti i zainteresovanost austrijske kompanije Ivikom da zajedno sa našom nacionalnom kompanijom EPCG gradi vetroelektranu Gvozd“, rekla je Sekulićeva.

Pored rezultata koji su ostvareni na razvoju poslovnog ambijenta za ulaganja u obnovljive izvore energije, država je, kako ističe, kroz nacionalnu kompanije EPCG, vršila i direktna ulaganja u obnovljive izvore električne energije.

Kako je Sekulićeva dodala, Crna Gora je sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavala iz obnovljivih izvora, a da pri tome nije radila termoelektrana, odnosno nije bilo ni grama emisije gasova sa efektom staklene bašte.

„Naravno, govorimo o desetak dana, u godini koja ima 365 dana, što znači da je pred nama još uvek ogroman posao u tranziciji prema čistim izvorima energije, ali ovaj fenomen potvrđuje dve važne činjenice. Prvo, ulaganja u izgradnju novih obnovljivih izvora počela su da daju rezultate. Instalirana snaga proizvodnje u Crnoj Gori u protekle tri godine, porasla je za preko 10 odsto“ rekla je, napomenuvši da su svaka povoljna hidrološka prilika i svaki dobar vetar maksimalno iskorišćeni.

„Druga važna činjenica je da ovakav rad potvrđuje da je, uz posebnu pažnju i dodatne napore, potrošače moguće pouzdano snabdevati energijom i bez fosilnih goriva. U svetlu globalnih ciljeva borbe protiv klimatskih promena, i danas svima nama daleke 2050. godine, ovo je potvrda da su ekološki prihvatljiva rešenja na dohvat ruke“, istakla je ministarka ekonomije.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*