Kon: Ne sme da nam se dogodi Italija

Фото: Епидемиолог Предраг Кон Фото: Танјуг/видео

BEOGRAD: Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Srbija spremno dočekala korona virus, samim tim što je otkriven i što za sada nema nijednog težeg slučaj, istakavši da od čitavog društva zavisi kako ćemo proći i da ne sme da nam se dogodi Italija.

Foto: Epidemiolog Predrag Kon Foto: Tanjug/video

„Od čitavog društva, solidarnosti zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi“, rekao je Kon za RTS.

Kon je svim zdravstvenim radnicima rekao da je neophodno da se upoznaju sa algoritmima i procedurama i da nema više vremena za to.

On je ukazao je da Srbija ima kapacitete, posebno preventivne i epidemiološke, da reaguje pravovremeno sa pravovremenim merama i one će doći na dnevni red.

Govoreći o novim merama Vlade, kaže da su vrlo značajne što se tiče stranaca, ali da imamo i naše ljude koji se vraćaju iz inostranstva.

„Očekujemo ih u vreme Uskrsa, do tada ima još dosta vremena da se jako dobro organizujemo u smislu nadzora i praćenja situacije i da pokušamo da što više prolongiramo eventualno pojavu neke epidemije. Ako se i dogodi, da ona dođe već na proleće sa mnogo blažim potencijalom nego da je došla tokom zime“, navodi Kon.

Naglasio je da samo proglašenje epidemije ne znači ništa osim što se lociraju neka dodatna sredstva i proglašavaju neke posebne mere.

„Utvrđuju se sada kriterijumi kada bi se na pojedinim okruzima ili gradovima prijavljivala epidemija“, rekao je Kon i dodao da će u toku dana odlučiti o tome.

Kaže da ta mera podrazumeva određene mere socijalnog distanciranja i da to svaki put treba da bude adekvatno situaciji.

Pozvao je građane koji osete simptome da se jave na predviđene brojeve telefone.

Na pitanje da li nam najavljene visoke temperature idu na ruku u borbi protiv koronavirusa, Kon kaže da povećanje temeprature jeste dobro u smislu otvaranja prozora i razmene vazduha u prostorijama.

„To itekako ima značaja prirodno, a videćemo da li će i koliko uticati na tok ove bolesti“, zaključio je Kon.

U Srbiji je do sada registrovano ukupno 12 slučajeva korona virusa.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*