Konačna odluka o Olimpijskim igrama do kraja godine

Foto: EPA-EFE/ DENIS BALIBOUSE POOL

Korona virus je Olimpijskim igrama zadao veći udarac nego što se to u prvi mah učinilo.

Foto: EPA-EFE/ DENIS BALIBOUSE POOL

Posle izjave premijera Japana Šinzo Abea da su Olimpijske igre u Tokiju, koje su zbog pandemije odložene za 2021. godinu, pod velikim znakom pitanja, crne slutnje je potvrdio i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Šinzo Abe je napomenuo da Japan ima ogromne gubitke zbog odlaganja Olimpijskih igara i da će u slučaju da troškove ne podele sa MOK-om biti možda čak prinuđeni da otkažu Igre 2021. godine. On je istakao da bi, čak i ako prebrode trenutne finansijske probleme, eventualno novo odlaganje sigurno značilo da se 33. Igre neće održati u Japanu.

– Predviđamo da ćemo morati da snosimo troškove od oko 800 miliona dolara zbog odlaganja OI u Tokiju sa 2020. na 2021. godinu. To je mnogo novca za MOK i nema dileme dase ni mi kao finansijska organizacija sigurno nećemo u potpunosti oporaviti sve do OI u Parizu 2024. godine – rekao je Tomas Bah za BBC.

On je dodao da potpuno razume poruku premijera Japana i da je svestan da ako se ne stvore uslovi za igre u Tokiju 2021. da onda sigurno neće biti Olimpijade u Japanu, odnosno da će svet sledeću gledati tek 2024. u Francuskoj.

– Praviti igre 2022, pa 2024. godine nije opcija. Ne možete zauvek da imate tri do pet hiljada ljudi zaposlenih u organizaciji komiteta za pripremu igara. Ne možete sportiste da konstantno držite u neizvesnosti. Ne možete da promenite planove svakog sporta na svetu. Ne možete da se toliko preklopite sa budućim Olimpijskim igrama, tako da razumem ovakav stav našeg partnera u Japanu – dodao je Bah.

Nije tajna da je Japan vršio veliki pritisak na MOK da se igre ipak održe po planu ove godine. Nemac na čelu MOK je napomenuo da je odluka o odlaganju doneta u dogovoru sa svim članicama i da je većina smatrala da igre iz zdravstvenog razloga ne mogu da se održe, kao i da bi sportisti iz zemalja koje su jače pogođeni koronom bili u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji su sve vreme ili ranije počeli da treniraju.

– Što se ovog pitanja tiče, uzdamo se u savet Svetske zdravstvene organizacije. Uspostavili smo jedan princip, a to je: Organizovaćemo Igre pod bezbednim okolnostima za sve učesnike. Niko ne zna kako će svet izgledati za godinu dana, pa ni za dva meseca. Zbog toga moramo da se uzdamo u mišljenje eksperata i da donosimo odluke u određenim trenucima zasnovane na njihovim savetima. Ako pandemija ponovo bude sledeće godine proglašena na svetskom nivou, nema dileme da će svi sportovi ponovo morati da stanu – napomenuo je Bah.

MOK će se prema njegovim rečima pripremati kao da će igre u Tokiju sigurno biti održane 2021, ali da bi konačna odluka morala da bude poznata do kraja ove godine.

Ne postoji nacrt za ovako nešto, tako da na stvari moramo da reagujemo iz dana u dan. Veoma je zahtevno izaći u susret svim izazovima. Mislim da ćemo finansijski moći da se izborimo sa time da se Igre ipak održe, ali to je odluka koja mora biti doneta pre sledeće godine. S druge strane uvek postoji opasnost da Svetska zdravstvena organizacija ukaže na novi talas virusa sledeće godine i to bi moglo da znači da se Tokio 2021. otkazuje. Na nama je da da učinimo sve da igara ipak bude i mi ćemo svakodnevno raditi na tome – zaključio je Bah.

Vakcina bi mogla da bude garant

Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da se održe od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine. Predsednik MOK je naglasio da bi pronalaženje vakcine protiv korona virusa bilo dobar garant da će igre biti održane.

– Do igara sada imamo više od godinu dana i pronalaženje vakcine bi olakšalo mnoge stvari u organizaciji. Ipak, sa ovog aspekta ja još uvek verujem da ćemo na Olimpijskim igrama poslati poruku solidarnosti celom svetu i da će u Tokiju 2021. biti proslavljena pobeda nad korona virusom – napomenuo je Tomas Bah.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*