Koridor 10

Svečano je otvorena dionica od Proseka do Crvene Reke i time kompletiran auto-put od Niša do granice sa Bugarskom, kod Dimitrovgrada, dužine 86,8 kilometara, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Foto: Z.M.

Svečanosti puštanja u rad ove dionice duge 22,5 kilometra i jedne od najtežih, jer je njome zaobiđena Sićevačka klisura, prisustvovali su i premijeri Srbije Ana Brnabić i Bugarske Bojko Borisov.

Ovim je kompletiran auto-put od Niša do granice sa Bugarskom, kod Dimitrovgrada, dužine 86,8 kilometara.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pozdravio je okupljene sa riječima zahvalnosti svima koji danas prisustvuju ceremoniji svečanog otvaranja Koridora 10.  – Hvala što ste ovdje i što volite Srbiju – rekao je predsednik Srbije

Foto: Z.M.

Prisutnima, prvi se obratio i premijer Bugarske Borisov. – Bugarska industrija koristiće ovaj auto-put u cjelosti, da plasira svoju robu ka Evropi. Srbiji neka je sa srećom. Želim da ga u zdravlju koristite – rekao je Borisov na otvaranju.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, ocijenila je da otvaranje istočnog kraka obećava ekonomski rast.

Premijerka Srbije je za RTS izjavila da će ta dionica auto-puta poboljšati tranzit kroz Srbiju, što će privući investitore. Govoreći o probijanju rokova za realizaciju infrastrukturnih projekata, ona je rekla da je ranije bilo problema zbog nedovoljno dobre projektne dokumentacije, kao i s izdvajanjem sredstava, i dodala da je sada to riješeno.

Sama dionica od Proseka do Crvene Reke duga je 22,5 kilometra i važi za najtežu jer je njome zaobiđena Sićevačka klisura.

Na toj trasi je i tunel Bancarevo, gdje je lijevi tunelski kanal morao da se produži, a ispostavilo se i da je neophodno izgraditi i galeriju u koju je ugrađeno 132 šipa i više od 10.000 metara kubnih betona.

Vrijednost izgradnje istočnog kraka procijenjena je na 476 miliona evra.

Istočni krak Koridora 10, koji je dug 86,8 kilometara, karakteriše 87 mostova, pet tunela, pet saobraćajnih petlji. Ugrađeno je 780.000 tona asfalta.

izvor RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*