Vučić, Zaev i Rama u Ohridu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama sastali su se u Ohridu da bi nastavili razgovore o inicijativi za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala.

Foto: TANJUG

Trilateralni sastanak predsjednika Srbije i premijera Sjeverne Makedonije i Albanije biće nastavljen sutra ujutro, nakon čega će, kako je najavljeno, razgovarati sa predstavnicima medunarodnih organizacija i institucija.

Poslije ovih sastanaka, Vučić, Zaev i Rama obratiće se medijima.

U Novom Sadu je prije mjesec dana dogovorena konkretizacija incijative koja treba da ojača privrede tri zemlje i poveća njihovu atraktivnost za investitore.

Najavljeno je da bi već u Ohridu mogle biti dogovorene konkretne mjere za realizaciju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Liderima tri zemlje sutra bi trebalo da se pridruže i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a Crnu Goru, koja ima rezerve prema ovoj inicijativi, predstavljati ministar ekonomije Dragica Sekulić. Učešće samoproglašenog Kosova, na kojem insistira Albanija, do sada nije potvrđeno, prenose beogradski mediji.

Vučić, od koga je potekla ova ideja, rekao je ranije da će u Ohridu biti u prilici da prvi put naprave Akcioni plan, čiji je prijedlog poslao Zaevu i Rami.

On je naveo da je za Srbiju veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi u regionu, te da bi u inicijativi za povezivanje šest zapadnobalkanskih ekonomija želio da vidi i Prištinu i Podgoricu i Sarajevo.

izvor RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*