Kosovo : Florentina Duli, organizatorka prištinskih protesta povodom nerazjašnjenje smrti, za Danas.rs

Politički aktivista kosovskog Samopredeljenja Astrit Dehari preminuo je pre godinu dana u zatvoru gde je bio kao osumnjičen za bacanje bombe na zgradu parlamenta. Godinu dana nakon njegove smrti ovaj slučaj je još uvek nerazjašnjen, a postoji nekoliko verzija šta se zapravo sa njim desilo.

Foto: www.facebook.com/vetevendosje

Pre tri godine na kosovsku zgradu parlamenta je sa motocikla bačena bomba, u večernjim časovima, a za napad su okrivljeni aktivisti Samoopredeljenja. Iz zatvora su pušteni svi uhapšeni sem Deharija koji je, kako se veruje, izgubio život pod sumnjivim okonostima, iako je u javnosti izrečeno da je Dehari izvršio samoubistvo u prizrenskom zatvoru.

Tadašnja Kosovska vlast je u jednom danu izašla čak sa pet – šest vezija Deharijeve smrti.

– Verujemo da država nije uradila nista da otkrije istinu javnosti, a mi imamo pravo na istinu. Verujemo i to da je u pitanju bio orkestriran slučaj. Navodno je petoro ljudi, aktivista Samoopredeljenja, granatiralo zgradu Parlamenta Kosova u večernjim satima. Zgrada je napadnuta spolja, sa motorcikla i šteta je bila minimalna. Prema mom mišljenju, mojoj teoriji zavere, tadašnje vlasti, lideri, hteli su da proglase Samoopredeljenje terorističkom organizacijom jer su u njima videli političke rivale – navodi za portal Danasa Florentina Duli, jedna od organizatora protesta povodom godišnjice smrti Deharija, koji su održani 5. novembra u Prištini.

Prema njenim rečima, ako je Vlada tada, u jednom danu iznela pet-šest verzija onoga što se dogodilo, naglašavajući da su u pitanju bile izjave tužioca, šefa policije, čak i iz institucije forenzičara, smatra da je normalno što građani veruju da je bilo intervencija u ovom slučaju.

– Čak i da država nije imala ništa sa Deharijevom smrću, sama činjenica da su prikrili istinu može da se doživi kao pretnja po društvo – ističe Duli.

Ona dodaje da protestima grupa ljudi želi da ukaže vlasti da oni kao narod, glasači i građani imaju pravo na istinu u svako doba, ma šta god da je u pitanju.

– Ovo ne može da bude presedan za budućnost, ko god da je na vlasti. Totalno je neprihvatljivo da politički aktivista umre u zatrvoru kao u vreme komunizma – napominje Danasov projekat Druga strana Kosova Florentina Duli.

izvor DANAS

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*