Kremlj u ratu protiv Jutjuba

Dvonedeljne tirade ruskih zvaničnika i televizijskih propagandista protiv Jutjuba ishodovale su predlogom zakona. Predviđene su sankcije protiv inostranih internet-platformi ukoliko cenzurišu ruske medije.

Kremlj u ratu protiv Jutjuba 1Moskva Foto: Pixabay/ apreklama

Nekoliko sati ranije je ruska služba za nadzor medija Roskomnadzor pismom zatražila od Gugla da vrati snimke sa Jutjub-kanala „Solovjov Live“ među trendove – dakle, na listu najgledanijih videa. Poznati moderator Vladimir Solovjov sa državne televizije istaknuto je lice ruske propagandne mašinerije.

Hitnja sa kojom se priprema zakon pokazuje da za napad na Jutjub postoje dublji razlozi. Tek kao povod poslužili su snimci Solovjeva kao i kontroverza oko filma ruske državne televizije o talačkoj krizi i pokolju u Beslanu 2004. godine. Jutjub je označio da film ima „neprimerene ili uvredljive sadržaje“ što uvek vodi smanjenju vidljivosti i gledanosti.

Pravi cilj napada krije se u činjenici da televizija kao najvažnije propagandno sredstvo države rapidno gubi publiku. Ona odlazi na Jutjub, a ta platforma nije pod ruskom kontrolom.

Cilj ruskih institucija nije da blokiraju najveću video-platformu sveta – jer, da su to hteli, našli bi načina da primene druge, već postojeće zakone. Osim toga, blokada globalnih platformi pokazala se kao rđavo iskustvo, bez obzira da li se radi o platformama za onlajn-plaćanje ili rezervaciju termina. Blokada nervira sopstvene građane i to se onda vraća Kremlju kao bumerang.

Stoga budući zakona predviđa novčane kazne i usporavanje protoka podataka za one koje Kremlj proglasi krivim. Tehnički je to mogućno, ali takođe nosi rizike.

Kao i kod potpune blokade, postoji opasnost da se tehničke smetnje jave na drugim platformama ili da se izbije masovno nezadovoljstvo kod miliona Rusa koji se informišu i zabavljaju uz Jutjub. Zabluda je očekivati da će apolitični korisnici Jutjuba u tom slučaju okriviti američku platformu. Naprotiv, brzo će im biti jasno o čemu je reč.

Već dve decenije ruski zvaničnici isto pokušavaju sa svakom platformom koja postane popularna – hoće da je kupe ili podjarme ili, ako to ne ide, onda da je ispune sopstvenim agentima i influenserima. Od zvaničnih ruskih medija, do anonimnih veb-kanala i vlogera koje službe hrane informacijama – svega ima na Jutjubu.

Zato su aktuelni koraci ruske države zapravo način da se ojača pregovaračka pozicija. Jer, Kremlj odavno razgovara sa Guglom/Jutjubom. Ideja je da se isposluje bolja pozicija za ruske propagandne kanale ili da se makar dobiju garancije da se ta pozicija neće pogoršati.

Do sada Jutjub još nikada nije potegao ozbiljne korake protiv ruskih medija i autora, bez obzira koliko objave lažnih vesti, propagande ili plagiranog sadržaja. A ako pokoji video s vremena na vreme bude izbačen iz trendova, još bolje – to posluži kao povod da se ponove tlapnje o cenzuri na američkim platformama.

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*