Patrijarh Irinej sahranjen u kripti hrama Svetog Save u Beogradu

Beograd, 22. novembra 2020 - Mitropolit Hrizostom. U Hramu Svetog Save na Vracaru, gde je izlozen kovceg sa telom patrijarha Irineja, beogradski svestenici zavrsili su citanje jevandjelja nad odrom poglavara Srpske pravoslavne crkve. Vernici do pocetka liturgije u 9 sati mogu da odaju postu patrijarhu. U Hramu se zavrsavaju pripreme pred zaupokojenu liturgiju i opelo, nakon kojih ce patrijarh biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save. FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs
BEOGRAD –

Kovčeg sa telom preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja položen je danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Sa odra kovčeg su u kriptu ispod centralnog dela Hrama preneli gardisti Vojske Srbije. Zaupokojenu liturgiju i opelo služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Nakon zaupokojene liturgije, opela i beseda, kojim su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej – stvavrofor Petar Lukić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma – poruke patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu peneli pripadnici garde Vojske Srbije. Arhijereji SPC su formirali kolonu, na čijem čelu je bio krst, a gardisti su poneli kovčeg sa zelenom odeždom, žezlom i panakamilavkom.

hrizostom,irinej,liturgija

Tanjug (Zoran Žestić)

Zbog epidemiloških mera, i malog prostora u kripti, građani i gosti u hramu nisu mogli da prisustvuju sahrani.

Hrizostom: Irinej bio nepokolebljivi stub crkve

Patrijarh Irinej bio je nepokolebljiv stub Srpske pravoslavne crkve, beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo crkve i naroda i po tome je već ušao u istoriju, poručio je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom u besedi tokom liturgije nad odrom počivšeg poglavara SPC.

„Ovo je težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod“, istakao je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je posle smrti patriharha Irineja imenovan za čuvara patrijaršijskog trona, do izbora novog poglavara Crkve, rekao je da je patrijarh, pored svih iskušenja i nevolja koje je crkva sa narodom prolazila, ostao nepokolebljivi stub crkve svetosavske i da se pokazao dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla, što, kako je naveo, nije bilo lako i jednostavno.

hrizostom, sahrana, patrijarha, irineja

Tanjug (Zoran Žestić)

„Zato smo ponosni na njega i Bogu zahvalni što smo ga imali kao 45. patrijarha“, naveo je mitropolit i istakao da je tužna vest o smrti patrijarha Irineja rastužila milione Srba širom sveta, kao i braću sa istoka, zapada, severa i juga.

Hrizostom je naveo da je patrijarh Irinej, koliko do juče, neumorno radio i brinuo o crkvi, srpskom rodu i patio i tugovao zbog tragičnih raskola i podela u pravoslavlju.

On je rekao da je Irinej imao veliku i uzvišenju vrlinu služenja crkvi, a ne želju za vlašću i položajem.

„Tome nas je učio i naučio patrijarh Irinej, a naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu i sabornosti naše crkve. Crkva je svetinja i mora biti iznad svih naših ljudskih slabosti i nedostataka“, naveo je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je rekao da se patrijarh Irinej pokazao kao beskompromisni borac časti i ugleda crkve i dostojanstva i crkve i naroda i da je po tome već ušao u istoriju naše crkve.

On je naveo da smo pre 20 dana izgubili mitropolita Amfilohija, da danas ispraćamo patrijarha i da svi osećamo teret ovog gubitka, ne samo za crkvu već i za narod, ali da i pored tog velikog iskušenja ne smemo dozvoliti da tuga savlada srca, već da treba da budemo hrabri i odvažni, što, kako je naveo, očekuju i patrijarh i mitropolit Amfilohije.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je deset godina predvodio crkvu mudro i strpljivo, a pre toga i 36 godina kao vikar i episkop niški, svojom dobrom naravi i blagim primerom, gospodskom odmerenošću kojom je svedočio ljubav i dobrotu Božiju.

Mitropolit je rekao da se patrijarh Irinej nikada nije predavao ni malaksavao u služenju Bogu i rodu i da nije pokleknuo ni kad je bio telesno slab.

„U živom je sećanju lika zdravstvenog stanja 2010. godine kada ga je Sabor birao za poglavara crkve, a on govorio ‘Nemojte, ja sam bolestan čovek’. Ali kada se kroz Sabor naše crkve pojavi volja Božija da on u svojim zdravstveno-fizičkim slabostima uzme kormilo crkve i prihvati izbor koji ga snađe, deset godina joj je bio sluga verni“, naveo je mitropolit.

Mitropolit je istakao da je patrijarh Irinej i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi.

Lukić: Smirenošću prolazio iskušenja, pridobijao ljude za dijalog

Patrijarh Irinej učio nas je da nam biti čovek nije dosta samo rođenjem, već da je to težnja kojoj celog života stremimo i nikad ne smemo od toga posustati, rekao je danas protojerej-stavrofor Petar Lukić u svojoj besedi nad odrom upokojenog patrijarha.

Lukić se oprostio od patrijarha u ime beogradskih i karlovačkih sveštenika, Eparhije niške i svih učenika prizrenske Bogoslovije, kojima je Irinej bio profesor.

petar, lukic

Tanjug (Zoran Žestić)

U svojoj besedi posvećenoj liku i delu patrijarha, Lukić je kazao je da se Irinej na svom životnom putu bogatio ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem kojim je ne samo sva iskušenja preovladavao, nego i ljude različitih stanovišta pridobijao za dijalog.

Ističe da njegov dolazak na tron srpskih patrijaraha, posle patrijarha Pavla, čije je, podseća, poštovanje već za života bilo ogromno u narodu, nije bio lak.

„Nije bilo lako preuzeti kormilo srpske crkve nakon patrijarha Pavla, ali patrijarh Irinej je bez imalo opterećenja nastavio u duhu najbolje tradicije naše crkve i sve godine svog patrijarhovanja posvetio suočavanju sa svim problemima koji su opterećivali crkvu“, rekao je Lukić.

I dan danas se, kaže, pamte njegove reči koje je izgovorio stupanjem na tron srpskih patrijaraha – da će njegov program rada biti samo i jedino Jevanđelje Isusa Hirista.

Navodi da će se plodovi tog rada i odluke, koje su, ističe, uvek služile na dobrobit crkve, tek pokazati kao hrabre i korisne.

Lukić naglašava da je blagost patrijarha Irineja uvek pratila njegova odlučnost i razboritost, a koje su, kaže, naročito značajne osobine za poglavara crkve u svakom vremenu, a naročito u poslednjih 10 godina.

Istovremeno, kaže da se čuvao od gordosti i mišljenja o sebi kao „o nekoj veličini“ i kao takav je, dodaje Lukić, bio primer smirenja, dobrote i čestitosti.

Uvek je, naglašava, nalazio vremena i za druge, bilo da su u otadžbini ili u rasejanju.

U jednom teškom vremenu, podseća Lukić, kao episkop niški, Irinej je našao snage da obnavlja stare i porušene hramove i gradi nove.

„Kao patrijarh nastavio je svoj pastirski, ali i graditeljski rad. Biser tog graditeljstva jeste ovaj velelepni Hram Svetog Save o kome se, ne samo kao patrijarh, već i kao episkop niški starao“, rekao je Lukić.

Dodaje i da nema njegovog učenika iz Prizrena koji ne pamti patrijarha po njegovom blagom osmehu, a koji je, kaže, bio plod njegovog smirenja.

„Od tada pa do kraja svog zemaljskog života ta blagost ga nije napustila i retko ga je iko kao profesora ili vaspitača, episkopa niškog, a kasnije i patrijarha, pamtio drugačije“, rekao je Lukić. Ako je, kaže, nekom učeniku ili svešteniku i skrenuo pažnju na njegovo ponašanje ili uputio kritiku zbog nekog prestupa to je činio pažljivo i obazrivo i taj je osećao, dodaje Lukić, da je njegova strogost pravedna.

Na liturgiji bili samo sveštenici, državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su bili samo sveštenici koji su služili liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Zaupokojenu liturgiju, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika SPC.

Vučić i Dodik stigli u Hram oko 10 sati

U Hram svetog Save oko 10.00 sati stigao je predsednik Aleksandar Vučić, sa njim i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija, na kojoj je besedio episkop bački Irinej, počela je uz pesmu „Ton despotin“.

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

av,sahrana,vucic

Tanjug (Mihajlo Jelisavčić)

Među učesnicima liturgije bili su su i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Lideri vladajuće koalicije u Crnoj Gori na sahrani patrijarha

Sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvovali su mandatar Zdravko Krivokapić i lideri vladajućih parlamentarnih stranaka Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković, Dado Šćekić, Goran Danilović i Marko Milačić.

Mandatar Krivokapić se juče u Hramu pokloni patrijarhovom odru.

dacic,krivokapic,mandic

Tanjug (Zoran Žestić)

Sahrani su prisustvovali i prvaci Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović i Baćko Milačić.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke sahrani su prisustvovali episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitrpolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

patrijarh,odavanje, poste

Tanjug (Zoran Žestić)

Oni su sinoć doputovali u Beograd i poklonili se odru upokojenog patrijarha Irineja koje je izloženo u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Po blagoslovu Svetog Sinoda Liturgiju su danas sasluživali vladika Metodije i otac Gojko Perović.

hocevar,irinej,odavanje, posta

Tanjug (Zoran Žestić)

Ispred Hrama vernici su od rano jutros dolazili da odaju poslednju poštu patrijarhu, strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u sam hram.

Na ulasku u hram su stojali pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika je palilo sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama je bio veliki broj vernika, a bila su postavljena dva video- bima na kojima je bio prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji su želeli, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu bilo ograničeno zbog epidemiološke situacije.

sahrana, patrijarha,ispred, hrama, sv, , save

Tanjug (Sava Radovanović)

Patrijarh srpski Irinej je prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj će počivati 45. patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta jer će se ubuduće poglavari SPC sahranjivati u kripti, osim ako ne izraze drugačiju želju.

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*