Kriminalci iz Crne Gore peru novac kupovinom nekretnina u Beogradu

Фото: Танјуг/Димитрије Гол

BEOGRAD: Više stotina miliona evra koje su Crnogorci s debelim dosijeima stekli kriminalom, oprano je preko nekretnina u Beogradu, prenosi Kurir pisanje crnogorskih medija.

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Kako se navodi, istražitelji su utvrdili da su ljudi iz kriminalnog miljea susedne države pokupovali nekretnine u centralnoj beogradskoj opštini, Vračaru.

„Istražitelji su ušli u trag prljavom novcu mafije iz Crne Gore kojim je kupovano zemljište i građeni poslovno-stambeni kompleksi. Kriminalci iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve su pod policijskom istragom pod sumnjom da kupovinom nekretnina i otvaranjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata peru sumnjivo stečen novac“, prenosi crnogorski mediji.

Dodaje se da policija sumnja da je novac koji su oni ulagali u nekretnine stečen prodajom droge, uglavnom kokaina.

„Reč je o osobama koje su u evidencijama crnogorske policije označeni kao pripadnici kriminalnih grupa. Novac koji je uložen u kupovinu nekretnina, čak i celih spratova luksuznih zgrada u centru Beograda, uglavnom je zarađen švercom droge, ali i oružja“, tvrde izvori upoznati s istragom policije, ne navodeći imena onih koji su pod istragom.

Sagovornici upoznati s postupkom navode i da, osim kupovinom stanova, pripadnici kriminalnih grupa prljav novac pokušavaju da ubace u legalne tokove kupovinom zemljišta na atraktivnim lokacijama i osnivanjem građevinskih firmi.

Preko tih firmi, kako navode, ulaze u posao gradnje stanova, kuća, poslovnih prostora…

Kako kažu ti izvori, osim na beogradskom Vračaru, novac pokušavaju da operu i preko stanova u Novom Sadu, na Zlatiboru i Kopaoniku.

„Tamo se takođe kupuju isključivo skupe nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Osobe s dosijeom neretko za ove poslove angažuju poznanike koji su čisti, odnosno nemaju kriminalni dosije, niti su na udaru zakona i na taj način pokušavaju da zametnu trag“, objašnjavaju izvori i dodaju da se najčešće kao kupci biraju srpski državljani.

Sagovornici iz istrage objašnjavaju da je pranje novca ozbiljno krivično delo, naročito kada je reč o milionskim iznosima.

„Čak i vođe kriminalnih klanova pokušale su da kupe nekretnine na atraktivnim lokacijama, ali, naravno, ne na svoje ime, već na ime trećih lica. Međutim, ovakvim tokovima novca često je teško ući u trag“, rekli su sagovornici crnogorskih medija.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*