Krizni štab zatražio pojačane kontrole poštovanja epidemioloških mera

BETA
BEOGRAD –

Krizni štab danas je na vanrednoj sednici zatražio pojačan inspekcijski nadzor poštovanja epidemioloških mera u celoj Srbiji i otvorio centar za prijave.

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/6350322, navedeno je u saopštenju vlade koje je dostavljeno Tanjugu.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 najoštrije osuđuje kršenje epidemioloških mera koje je uočeno u pojedinim lokalnim samoupravama tokom prethodnog vikenda.

Na vanrednoj sednici Kriznog štaba koja je održana danas, zatražen je povećan inspekcijski nadzor, s obzirom na to da je u ovom trenutku, neposredno pred početak školske godine krše mera potpuno nedopustivo.

BETA

Krizni štab uputio je pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima ih podseća da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera neće biti.

Kako je navedeno, ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu.

To se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

Stoga, Vlada Srbije zadužiće Ministarstvo zdravlja i MUP da u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave pojačaju kontrolu poštovanja mera i napravi plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mera.

Zakoni Republike Srbije, kao i svi protokoli o sprovođenju epidemioloških mera koje je izradio Krizni štab, nedvosmisleno utvrđuju načine na koji se događaji mogu organizovati i oko njihovih poštovanja ne sme i neće biti nikakvih kompromisa.

Broj zaraženih i hospitalizovanih, kao i broj pregleda u prethodnih nekoliko dana pružaju nam razloge za optimizam, ali nikako za opuštanje.

Upozoreno je da će se svako neodgovorno ponašanje u danima pred nama jasno odraziti u statističkim brojkama kroz dve ili tri nedelje, što je svakako scenario koji želimo da izbegnemo.

Izlazak određenih zdravstvenih ustanova iz Covid sistema posle dugo vremena daje priliku zdravstvenim radnicima da se makar malo odmore pred jesen.

Svako masovno okupljanje bez poštovanje preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski u zatvorenim prostorima predstavlja, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona, svojevrsno nepoštovanje zdravstvenih radnika koji su poneli najveći teret borbe protiv korona virusa.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donete mere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

Poručeno je da jedina sigurna i do danas dokazana zaštita od korona virusa je poštovanje preventivnih mera.

Svako odstupanje ili nepoštovanje mera nas udaljava od cilja, a to je konačna pobeda nad korona virusom što ćemo uspeti jedino uz visok nivo discipline u odgovornosti, naveo je Krizni štab.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*