Kulturna previranja u Mađarskoj: Demonstracije zbog predloga novog zakona

РТВ(Срђан Басић)
BUDIMPEŠTA –

Skandal u jednom pozorištu, reagovanje vlade na zbivanja u kulturi i protesti poslenika u toj oblasti – najkraći je sadržaj najnovijih previranja u Mađarskoj, koja bi mogla da imaju dalekosežne posledice.

Sinoć se na Madač trgu u Budimpešti okupilo nekoliko hiljada ljudi, tražeći slobodan rad pozorišta i nezavisnost kulture. Skup su organizovali zaposleni u „Jožef Katona“, „Ištvan Erkenj“ i „Radnoti“ teatru, uz podršku Saveza nezavisnih umetnika, a među govornicima je bio i novi gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonj.

RTV(Srđan Basić)

„Ne radujem se tome što sam morao da dođem na protest, ali je neophodno javno ukazati ko ugrožava umetničku slobodu. Kultura ne pripada političarima, već umetnicima i publici, a to isto važi i za Akademiju nauka, istraživačke institute i škole“, izjavio je političar, koji je na lokalnim izborima 13. oktobra, kao zajednički kandidat opozicije, pobedio favorizovanog predstavnika vladajućih stranaka Ištvana Tarloša.

Do mitinga je došlo nakon predloga vlade Viktora Orbana da se izmene pravila finansiranja pozorišta i Ministarsvo za ljudske resurse uključi u izbor upravnika.

Inicijativa je stigla do parlamenta, a početak rasprave je ukazao na dijametralno suprotne stavove poslanika Fidesa i Hrišćansko-demokratske narodne partije i predstavnika opozicionih stranaka. Prvi su ukazivali na potrebu da se unese red u teatrima, a drugi govorili o novoj cenzuri i kršenju slobode umetničkog izražavanja.

Vlada je u međuvremenu dostavila novi predlog, umesto prvobitnog napisanog na 48 stranica na sto stavila redukovanu, znatno kraću verziju, ali su kritičari ocenili da time suština nije izmenjena.

Neposredni povod za novi „kulturni rat“, posle borbe za poštovanje autonomije Mađarske akademije nauka i ustanova visokog obrazovanja, bio je skandal u pozorištu „Jožef Katona“, gde je obelodanjeno da je poznati režiser Peter Gotar (72) seksualno uznemiravao jednu glumicu.

Vlasnik „Košutove nagrade“ i drugih brojnih priznanja je priznao krivicu, izvinio se koleginici i svima ostalima, ali je uprkos tome suspendovan s posla, a nije više predavač ni na Fakultetu za pozorišnu i filmsku umetnost.

Šef poslaničke grupe Fidesa Mate Kočiš je, u tom kontekstu, istakao da država ne može finansijski da podržava teatre u kojima se zataškavaju takvi slučajevi i najavio promenu zakona. Do glasanja bi trebalo do dođe ove nedelje, jer parlament završava jesenja zasedanja, a javnost dosta očekuje i od najavljenog susreta gradonačelnika Karačonja i vodećeg ministra u Ministarskom predsedništvu Gergelja Guljaša zakazanog za četvrtak.

Jedna od otvorenih tema će sigurno biti i dotiranje rada pozorišta, jer pored potpuno nezavisnih (privatnih) postoje i ona koja su pod isključivim okriljem lokalnih samouprava, ali i mešovita, gde se u finansiranje uključuje i država.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*