Kurti: Ne smemo da odugovlačimo sa pregovorima, recipriocitet princip zdravih odnosa

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) najavio je da će taksu od sto odsto zameniti principom reciprociteta, jer je to, kako je rekao, princip zdravih odnosa između dve države.

Foto: BETAPHOTO/ ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

„Mi ćemo ukinuti taksu time što ćemo je zameniti principom reciprociteta. Pobedili smo na izborima sa tim stavom i taj stav je danas deo sporazuma između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Čim budemo razmotrili sve elemente tog reciprociteta, mi ćemo ga uspostaviti i tada naravno da ćemo ukinuti taksu“, kazao je Kurti za radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kako će izgledati najavljeni puni reciprocitet na političkom, ekonomskom i trgovinskom planu on je rekao da to treba da bude potpuna uzajamnost što se tiče obostranih odnosa.

„Na primer, mi smatramo da nije u redu da naša roba kad ide u Srbiju, kad mi budemo izvozili našu robu tamo, da se ne priznaje nijedan dokument zbog toga što piše Republika Kosovo“, kazao je Kurti ističući da će svaka od smetnji koje postavlja Srbija biti uzvraćena istom merom od strane Kosova.

„Ovo su veoma važne stvari za život i albanskog i srpskog naroda, za život svih građana i treba da mi, kao političari, kao institucije, kao vlade, da pomažemo našim ljudima“, kazao je on.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da princip reciprociteta Kosovo ne može da uvede ‘jer Beograd Kosovo ne smatra državom’, Kurti je rekao da  „mi smatramo Kosovo državom“.

„Kosovo je država već skoro dvanaest godina.I SAD i dvadeset dve države Evropske zajednice priznaju Republiku Kosovo. Mislim da je naša nezavisna država realnost koju treba da priznaje i Srbija. Ustav Srbije je veoma star, mislim da bi trebao da se promeni, ali mi to ne možemo“, kaže on.

Po njegovoj oceni, promena Ustava Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo njen sastavni deo, ima veću podršku u samoj državi Srbiji nego među običnim građanima.

Podvlačeći da će on voditi dijalog Kosova i Srbije Kurti kaže da je Kosovo spremno za principijelni dijalog.

„Ne smemo da previše odugovlačimo, ali takođe ne treba ni da žurimo, pa da propadne dijalog. Dijalog treba da bude pripremljen i mislimo da bi to trebalo da se desi ove godine. Sada, ja nisam premijer ni sto sati, a kamoli sto dana, a sa druge strane je u Srbiji već počela kampanja za nove izbore. Ne znam koje je najbolje vreme da se počne sa dijalogom, ali mislim da to takođe zavisi od Brisela i od specijalnog predstavnika EU Borela“, kaže kosovski premijer.

Kurti nije odbacio mogućnost da se dijalog okonča ove godine.

„Moguće je, ali ne mogu da predvidim to. Ja ne mogu da znam kad će se završiti dijalog jer ja sam samo jedna strana u tom dijalogu, a mi znamo da u dijalozima i razgovorima Srbije i Kosova nikad nisu bile samo dve strane. To su više od dve strane, pa zato niko ne može da predvidi koliko će to trajati. Ali, ja imam dobru volju i mislim da što pre imamo sporazum, to je bolje, ali ne po bilo koju cenu. Dijalog mora da bude solidan, znači, mi nemamo tu raskošnu mogućnost da nam dijalog još jednom propadne“, kaže kosovski premijer.

Kurti kaže da će se u dijalogu koordinisati sa predsednikom Hašimom Tačijem, ali da će pregovore voditi on, pošto Ustav Kosova i odluka Ustavnog suda zahteva da premijer vodi razgovore i pregovore.

„Ja neću isključiti našeg predsednika, on je veoma važan element naše spoljne politike, ali ne može više da kreira spoljnu politiku kao što je to bio slučaj u zadnje dve godine“, kaže kosovski premijer.

Kurti ocenjuje da je specijalni izaslanik američkog predsednika, ambasador Grenel dao je novu energiju pregovorima.

Upitan kako vidi konačni sporazum sa Srbijom, Kurti kaže da Srbija treba da prizna Republiku Kosovo.

„Nezavisno Kosovo je realnost i mislim da što pre Srbija prizna ovu realnost, to bolje i za Srbiju i za Kosovo. S druge strane mislim da se Srbija treba suočiti sa svojom prošlošću jer bez toga nije moguće sa srpsko društvo krene evropskim integracijama i da uspostavimo dugoročni mir i stabilnost u regionu. Sad, možda se odugovlači koliko god želimo, ali ja ne mogu da zamislim nekakav drugi scenario gde Srbija ne bi priznala Kosovo i na taj način posle oslobođenja Kosova od Srbije dobili bi najzad i oslobođenje Srbije od Kosova“.

Ja nisam bio oduševljen idejom mini šengena, kaže Kurti.

„Za mene glavni test mini Šengena jeste princip reciprociteta između Kosova i Srbije. Ako taj mini Šengen može da dozvoli prostor i bivstvovanje principa reciprociteta između Kosova i Srbije može da traje. Inače ja sam skeptičan da taj projekat može da funkcioniše“, kaže  Kurti.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*