Kvalitet vazduha u Novom Sadu prešao iz treće u prvu kategoriju

Gradska uprava za zaštitu životne sredine tvrdi da kvalitet vazduha u Novom Sadu ne samo da nije degradiran, nego je, naprotiv, sada i poboljšan u odnosu na prethodni period.
novi sad nekretnine
Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

 

Oni u svom saopštenju navode da je u toku 2021. godine Državna revizorska institucija sprovela reviziju svrsishodnosti poslovanja na temu „Upravljanje kvalitetom vazduha“ u kojoj je, između ostalog zaključeno, da je u Novom Sadu došlo do značajnijeg poboljšanja kvaliteta vazduha, što se može kvantifikovati  kroz sledeće grafičke primere:

 

Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

„Do poboljšanja kvaliteta vazduha došlo se sistematskim i ozbiljnim pristupom Grada jednoj od najvažnijih tema današnjice, ali svakako jednoj od najvažniji tema za bezbedan i zdrav život Novosađana. Grad Novi Sad  je kao jedna od prvih lokalnih samouprava doneo Plan kvaliteta vazduha za period 2017-2021. godine, tokom čije primene je realizovano 98% propisanih mera za povećanje kvaliteta vazduha. Novi Plan kvaliteta vazduha za Grad Novi Sad za period 2022-2026. godine je završen i biće stavljen na uvid javnosti u januaru 2022. godine.“, navodi se u saopštenju Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Oni pritom pozivaju sve zainteresovane organe i organizacije da sagledaju predložene mere u novom Planu kvaliteta vazduha te da u toku javnog uvida daju svoje predloge i sugestije.

„Na osnovu predstavljenih rezultata, ali i na osnovu rezultata monitoringa koje svakodnevno i u realnom vremenu građani Novog Sada mogu da prate na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine kao i na sajtu Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, vazduh u Novom Sadu je bezbedan za stanovništvo. Grad Novi Sad neće tu stati sa ulaganjem u životnu sredinu i kvalitet vazduha. U planu za  2022. godinu su programi podsticajnih sredstava za kupovinu novih bicikala, postavljanje solarnih panela, zamenu kotlova na ugalj, zamenu stolarije, ali i sredstva za pošumljavanje i obnovu malih urbanih površina i slično. Zato je važno da građani budu dobro obavešteni o budućim konkursima jer zdrava životna sredina je rezultat zajedničkog rada.“, zaključuje Gradska uprava.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*