Lajčak će voditi pregovore Beograda i Prištine?

EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO
BEOGRAD –

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, saznaje Blic u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Lajčak na tu poziciju dolazi na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se, kako piše Blic, na taj način, mada posredno, snažnije angažovala na Balkanu.

EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

„Sada je ozvaničeno i državni vrh Beograda i rukovodstvo prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore“, rekao je sagovornik Blica.

List, međutim, nije dobio potvrdu ovih saznanja u kabinetu predsednika Srbije.

Lajčak je, inače, izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je on završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose, piše Blic.

Dobar je poznavalac prilika na Balkanu i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovom terenu, bio je specijalni predstavnik EU u BiH od 2006. do 2009, radio je u Evropskoj službi za spoljne poslove, govori jezik koji razume region i ima potrebno iskustvo, piše Blic.

Izvori lista, međutim, kažu da državni vrh Srbije nema mnogo razloga da bude zadovoljan ovim izborom, jer, iako Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala kosovsku nezavisnost, one će, smatraju, učiniti sve kako bi opravdao poverenje koje mu je dato i dokazao vernost nemačkom stavu, te će se još jače boriti za nezavisnost Kosova.

Značajnije uključivanje Nemačke u pregovore Beograda i Prištine se i očekivalo, a najavio ga je u nekoliko navrata i predsednik Aleksandar Vučić, podseća Blic.

Vučić: Ne isključujem mogućnost da Lajčak bude izaslanik EU

Predsednik Srbije nije danas mogao ni da potvrdi ni da demantuje informaciju da će odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biti specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

„Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao“, rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da je Lajčak iskusan, veoma obrazovan i inteligentan čovek, koji ima izuzetnu saradnju sa Berlinom.

Upitan da li misli da će i dalje glavnu reč u pregovorima voditi Berlin, Vučić je rekao da i dalje to misli, na osnovu informacija koje ima.

Vučić je rekao i da u narednih mesec dana očekuje susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*