Lane građani predali državi 28.914 komada oružja

Управа царина
BEOGRAD –

Iako zakonski rok za zamenu oružanih listova ističe za nešto više od mesec dana, mnogi vlasnici oružja još nisu izvršili ovu obavezu, piše „Politika“. Taj broj se sigurno meri desetinama, a možda i stotinama hiljada „cevi“, navodi beogradski dnevnik.

Od početka primene Zakona o oružju i municiji, 5. marta 2016. godine, preregistrovano je 146.028 komada oružja, rečeno je listu iz MUP-a Srbije.

Uprava carina

Beogradski dnevnik piše da je većina vlasnika oružja nezadovoljna obavezama koje ima, što se pre svega odnosi na poreze na oružje koji se naplaćuju dvadesetak godina, ali i na aktuelnu preregistraciju koja podrazumeva naplatu raznih taksi.

U MUP-u apeluju na građane da ispune svoju obavezu, napominjući da su ove takse smanjene u skladu sa novim Zakonom o republičkim administrativnim taksama, koji je počeo da se primenjuje 14. decembra.

Bilo je i građana kojima je dozlogrdilo plaćanje poreza na oružje, pa su se odlučili da ga predaju državi.

„U 2019. godini ukupno je predato u korist Republike Srbije 28.914 komada oružja“, dodaju iz MUP-a za „Politiku“.

Iz MUP-a napominju da se od ukupnog broja zahteva za izdavanje oružnog lista na godišnjem nivou odbije maksimalno pet odsto zahteva.

„Na primer, podnosilac zahteva nije zdravstveno sposoban, nema uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, izvršilac je krivičnih dela ili prekršaja sa elementima nasilja“, dodaju iz MUP-a.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*