Lokalne ambicije uzdrmale bojkot izbora

Фото: Tanjug

Ostalo je još dvadesetak dana do raspisivanja parlamentarnih izbora, a na političkoj sceni Srbije još uvek nije poznato koje će sve stranke izaći za zajedničkoj listi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić indirektno je potvrdio da će biti nosilac liste Srpske napredne stranke, ali još uvek nije određeno koga će naprednjaci primiti pod svoj izborni kišobran.

Foto: Tanjug

Predsednik Socijaldemokratske partiji Srbije Rasim Ljajić prvi je bio na konsultacijama kod Vučića još pre nekoliko meseci i nada se da će vrlo brzo postići dogovor o zajedničkom izlasku na izbore. Na dogovoru  je bio i predsednik socijalista Ivica Dačić, koji je ponudio Vučiću zajednički izborni nastup. Konačan stav trebalo bi da bude obnarodovan do kraja meseca, ali se iz javnih nastupa stranačkih funkcionera ipak može naslutiti da će pred birače verovatno izaći odvojeno. Mediji spekulišu o tome da će na listi SNS-a biti mesta za Pokret socijalista i Pokret „Snaga Srbije”, ali ne i za Srpsku narodnu partiju, Srpski pokret obnove i Narodnu seljačku stranku, no sve to je još uvek u domenu nagađanja.

Na opozicionom delu političke scene stvaraju se novi savezi, ali se pojavljuju i novi izborni igrači jer cenzus od tri odsto za mnoge znači veću šansu za ulazak u parlament. Liberalno-demokratska partija će na predstojeće izbore izaći u okviru Pokreta „Zvono, a ne stranke”, kojem se pridružila i Koalicija „Tolerancija”, u čijem sastavu, osim više udruženja i grupa građana, deluju i tri manjinske stranke – Vlaška narodna stranka, Stranka Crnogoraca i Bošnjačka građanska stranka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić indirektno je potvrdio da će biti nosilac liste Srpske napredne strankeali još uvek nije određeno koga će naprednjaci primiti pod svoj izborni kišobran

Liga socijaldemokrata Vojvodine, predvođena Nenadom Čankom, udružila se u Vojvođanski front, koji čine Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, „Zajedno za Vojvodinu”. Nastupiće, kažu, zajedno s partijama koje svoju politiku definišu kao proevropske, u okviru Evropskog bloka, u kojem su i Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, „Slobodno Pančevo”, Crnogorska partija, Rumunska partija, Forum V-21.

Očekuje se da će na izbore izaći novi Pokret „Metla 2020”, formiran na inicijativu predsednika DSS-a Miloša Jovanovića krajem prošle godine. Pokretu se priključila i Grupa za prosperitet Srbije, organizacija „Tim za život”, razni lokalni pokreti, među kojima su „Starosedeoci” iz Kraljeva. Član Predsedništva Pokreta „Metla 2020” Novica Antić izjavio je  da treba učestvovati na izborima.

I Udruženje „1 od 5 miliona” najavilo je učešće na izborima, ali je još uvek otvoreno pitanje s kim i kako će praviti listu. Tu je i oko 70 predstavnika različitih grupa građana iz cele Srbije, nekadašnji funkcioneri DS-a, LDP-a, URS-a, SDS-a koji su se okupili u organizaciji „Srbija 21” i spremni su da izađu na izbore, ali odluku još nisu doneli.

Radikali će, kao što su i uvek do sada činili, na izbore izaći samostalno. Lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić posle „nesporazuma” s liderom „Zdrave Srbije” Milanom Stamatovićem o zajedničkom nastupu na izborima, odlučio je da ide sam.

Na parlamentarne i lokalne izbore u „petnaestak opština” izlazi Pokret „Levijatan”. Predsednik pokreta Pavle Bihalji naglašava da „’Levijatan’ na izbore samostalno, uz obrazloženje da ih ne interesuju ni koalicije, ni stranke, ni vlast, ni opozicija”.


Strane službe i kumovska kombinacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je  da je Mlađan Đorđević nižerazredni saradnik jedne strane službe, koji ne zna ni ulicu da pređe dok mu oni ne kažu. On je tako prokomentarisao navode nekadašnjeg savetnika Borisa Tadića da je „Srbija zarobljena zemlja” i njegovu ocenu da predsednik Vučić nema nikakvu politiku osim, kako je kazao, očuvanja svoje vlasti.

– Sećam se, bio je savetnik tadašnjeg predsednika Srbije, sećam se da se vozio u automobilu sa zabodenim „heklerom” pored sedišta. Jedino kako se njega sećam jeste kako se vraćao s Kosova, gde je išao da ljudima priča kakvu politiku da vode, pa su mu ljudi rekli šta misle o njemu – rekao je Lončar, uz opasku: – Sve u svemu, to je čovek koji ne zna šta je levo, šta je desno.

Generalni sekretar Pokreta socijalista Predrag Vuletić kaže da blizak saradnik Dragana Đilasa Mlađan Đorđević napada Aleksandra Vučića jer se sprema za predsedničku kandidaturu 2022. godine. Kako se navodi u saopštenju, PS ne može da zatvara oči pred tom, kako su rekli, „tajkunsko-lopovskom” kombinacijom kumova, a naročito zato što pljuju po svojoj zemlji, narodu i predsedniku Aleksandru Vučiću.


Prethodnih dana politička javnost bavila se eventualnim izlaskom na lokalne izbore predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića i gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, funkcionera SzS-a koji zagovara bojkot. Njihovom „timu” se pridružio i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, uz poruku da SNS jedino u toj beogradskoj opštini može biti pobeđen. Bastać, koji je i funkcioner Stranke slobode Dragana Đilasa, nije do kraja saopštio svoju odluku, a u video-snimku objavljenom na „Tviteru” jedino kaže: „Nisam glasao za deklaraciju o bojkotu. Nikada nisam potpisao Sporazum s narodom”.

Potpredsednik Vlade i funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je da „od prvog momenta” nije verovao u to da je deo opozicije koji je najavio bojkot ozbiljan u tom nastupu, zato što su, kako je rekao, sve vreme koketirali s nekim grupama građana da umesto njih izađu na izbore.

– Besmisleno je da negde ima dobrih uslova za izbore, a negde ne – ukazuje Stefanović. – Izmenili smo zakone, dobijaju pozive da gostuju na televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da deo opozicije i dalje veruje da je bojkot najbolji način da se bori za demokratiju, na šta EU jasno kaže da to nije njihov predlog. Dodaje ujedno da EU ne zatvara oči pred situacijom na političkoj sceni u Srbiji, već da ohrabruje Vladu da uradi sve što je moguće da se obezbedi da izbori budu slobodni i fer.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*