Lukač: I dalje ćemo jačati policiju Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u posljednjih pet godina značajno popravilo svoju starosnu strukturu uvođenjem u policijsku službu oko 1.000 mladih policajaca što je, pored nastavka ulaganja u opremanje policije Republike Srpske, jedan od naših strateških ciljeva i u narednom periodu, rekao je ovo u intervjuu za portal banjaluka.net Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: SRNA

U razgovoru za banjaluka.net, ministar Lukač koji od svog dolaska na ovu poziciju prije pet godina postiže zaista zavidne i očigledne rezultate u svom radu i radu MUP-a Republike Srpske, govorio je i o najvećim bezbjednosnim prijetnjama po Republiku Srpsku, o migrantskoj krizi, ali i daljim planovima MUP-a Republike Srpske, a posebno o opremanju budućeg centralnog mjesta za policiju Republike Srpske – Centra za obuku u Zalužanima. Pored toga, ministar Lukač je govorio i o rezultatima rada policije Republike Srpske u ovoj godini, a koji su zaista impresivni i govore u prilog činjenici da je MUP Republike Srpske i u ovoj godini pokazao da može da odgovori na brojne bezbjednosne izazove, koji se nađu pred njim.

MUP Republike Srpske je u ovoj godini ostvario odlične rezultate u svom radu. Šta kažu brojke i kako ocjenjujete trenutnu bezbjednosnu situaciju u Republici Srpskoj?

LUKAČ: Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj je dobra. Smanjen je ukupan broj krivičnih djela za 5,5 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. Povećani su koeficijenti ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatih lica. Niz aktivnosti koje policija Republike Srpske provodi na terenu, preventivne i represivne akcije, saradnja sa lokalnim zajednicama, republičkim organima, pravosudnim instiucijama, NVO-sektorom, svakako su doprinijele tome. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u proteklih godinu dana pokazalo da je spremno da uspješno odgovori na brojne bezbjednosne izazove. Brojne aktivnosti su organizovane u cilju sprečavanja trgovine narkoticima i drugih vidova organizovanog kriminala. Na tom polju smo ove godine proveli brojne aktivnosti o čemu govore i podaci da su pripadnici Policije Republike Srpske samo ove godine zaplijenili oko 1,1 kilogram heroina, skoro tri kilograma kokaina, 410 kilograma marihuane, 4,5 kilograma hašiša, 9,3 kilograma amfetamina i još raznih drugih opojnih droga. Pronašli smo jednu od možda najvećih i najsavremenijih laboratorija za proizvodnju skanka, iza koje se krila organizovana kriminalna grupa koja je djelovala na međunarodnom nivou.U oblasti bezbjednosti saobraćaja, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda za 2,3 odsto, dok je broj smrtno stradalih lica (101) manji za šest lica u odnosu na isti period 2018. godine.

Šta je to, po Vama, najveća potencijalna bezbjednosna prijetnja Republici Srpskoj u ovom trenutku?

LUKAČ: Svakako da je prijetnja od terorističkog akta, jedan od bezbjednosnih izazova i možda najveća potencijalna prijetnja za svaku zemlju, pa tako i Republiku Srpsku i BiH. Povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista predstavljaju izazov ne samo na nas u Srpskoj ili u BiH, već i u Evropi, a to su svojim izjavama javno potvrdili mnogi evropski državnici. Teško je povjerovati da se oni, koji su na strana ratišta otišli iz radikalnih vjerskih uvjerenja, vraćaju u BiH sa željom za mirom i suživotom. Zato je veoma bitna borba protiv terorizma i saradnja agencija za provođenje zakona, ne samo u BiH, već i na međunarodnom nivou. Mi iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske činimo sve što je u našoj moći da se bezbjednosni problemi preduprijede i da reagujemo, sami, ili u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i regionu, na svaku informaciju koja ukazuje na terorističku prijetnju. Koliko god da znamo o terorističkim prijetnjama, cijenimo da to nije dovoljno i od naše Uprave za borbu protiv terorizma tražimo više.

Migrantska kriza je svakako neizostavno pitanje. Da li je taj narastujući problem uopšte dovoljno ozbiljno shvaćen i šta Republika Srpska treba i može učiniti kako bi je ta kriza zaobišla?

LUKAČ: Još 2016. godine kada je njemačka kancelarka Angela Merkel upozoravala da postoji mogućnost da, ukoliko EU zatvori svoje granice, izbjeglice krenu novom „balkanskom“ rutom preko BiH, rekao sam da BiH nije spremna za bilo kakvo njihovo zadržavanje i da jedino što mi u tom slučaju možemo uraditi jeste da ih propratimo kroz našu teritoriju. Sve što se događa protekle tri godine, potvrdilo je moje tvrdnje. Svjedoci smo da su u rješevanju problema migranata i posljedica migrantske krize potpuno zakazale institucije BiH u čijoj su isključivo nadležnosti pitanja migranata i stranaca. Građani Republike Srpske, ali i Federacije BiH već trpe posljedice migrantske krize i vidimo svakog dana da prihvatne centre niko ne želi u blizini svojih naselja. Ono što mene kao ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske brine je što smo imali više slučajeva „skrivenih identiteta“ migranata. Takvi ljudi predstavljaju veliku opasnost ako se zadrže u BiH i zato je neophodan ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrantske krize u zemlji.

Da li ste zadovoljni do sada urađenim, kao i šta planirane u narednom periodu na tom polju?

LUKAČ: Jako značajna stvar ove godine za sve nas u MUP-u Republike Srpske bilo je povećanje plate policajca sa srednjom i višom stručnom spremom za 10 odsto, kao i izmjene zakona kojim je omogućeno da policijski službenici idu u penziju pod povoljnijim uslovima, odnosno da policija ide u penziju sa obračunatim petogodišnjim najpovoljnijim prosjekom plate. To je inicijativa koja postoji dugi niz godina i koja je konačno ove godine realizovana i vjerujem da je veoma značajna za svakog našeg radnika koji sutra ode u penziju. Takođe, MUP Srpske je prvi put u svojoj istoriji dobio Žandarmeriju. Nastavljena je realizacija strateških projekata za sam MUP Republike Srpske, ali i opštu bezbjednost svih građana – od uvođenja nove, mlade policije, izgradnje Centra za obuku, novih policijskih stanica, nabavke novih 100 vozila, nabavili smo i dva oklopna vozila despot, uvezali oko 36 lokalnih zajednica u sistem nadzora i sl.

Samo ove godine u MUP Republike Srpske uveli ste nekoliko stotina mladih policajaca. Da li će biti nastavljeno sa podmlađivanjem policije u narednom periodu?

LUKAČ: Prije nekih 15 dana promovisali smo 322 mlada policajaca, a na proljeće bi trebalo da promovišemo i u službu da primimo 324 policajca opšte nadležnosti i 12 policajaca specijalista Specijalne antiterorističke jedinice, čija je obuka na Policijskoj akdemiji u toku. Sa ovim brojem, imaćemo više od 1.000 mladih policajaca koje smo u službu primili u proteklih pet godina. Time smo značajno popravili starosnu strukturu policije i podmladili naše snage, što je naš strateški projekat i tu nećemo stati.

Centar za obuku MUP-a Republike Srpske postaje centralno mjesto policije. Šta sve sadržava taj Centar i šta je još planirano da bude u okviru ovog Centra?

LUKAČ: Na prostoru bivše kasarne Zalužani, MUP Republike Srpske je formirao Centar za obuku u okviru kojeg je izvršena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija 11 postojećih objekata, izgrađeni su novi objekti, izgrađeno je savremeno strelište sa pratećim objektom i infrastrukturom, izgrađena su dva objekta za Helikopterski servis RS. Izvršena je adaptacija i rekonstrukcija objekta za smještaj konja i službenih pasa, izgrađeni su novi sportski tereni, novi poligoni za obuku, sportska dvorana za borilačke vještine i savremena teretana. Postavljen je novi savremeni sistem video nadzora, kao i nova ograda oko kompleksa, novi vodovod, kanalizacija, tolpovod i saobraćajnice, sanirana je elektro mreža i trafo stanica. Osim Centra za obuku koji predstavlja jedinstven trening centar za obuku pripadnika MUP-a, na ovoj lokaciji su smještene Specijalna antiteroristička jedinca, Jedinica žandarmerije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet, Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma i Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Planiramo da iduće godine počnemo i sa izgradnjom novog objekta Policijske akademije koja će biti sještana u Centru i da na taj način objedinimo sve možda i najznačajnije aktivnosti za policiju na jednom mjestu.

Kakva je saradnja MUP-a Republike Srpske sa bezbjednosnim agencijama na nivou BiH? Ima li tu nekih problema i prostora za napredak?

LUKAČ: Saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH je na zadovoljavajućem nivou, ali ona uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima. Nakon što se formira Savjet ministara i imenovanja novih direktora agencija za provođenje zakona na nivou BiH, nadamo se unaprijeđenju te saradnje.

BANJALUKA.NET: Bliži se proslava Dana Republike – 9. januara. Šta možemo očekivati od policije da nam predstavi tog dana i da li su pripreme u toku?

LUKAČ: MUP Republike Srpske je, kao i svake godine, odgovorno pristupio pripremama oko obilježavanja Dana Republike, kako oko svečanog defilea, tako i oko svih aktivnosti i obezbjeđenja istih, kako bi kao proteklih godina sve proteklo dostajanstveno i mirno. Svakako da ćemo našim građanima na defileu predstaviti našu najnoviju opremu i ljudstvo, među kojima će biti i Žandarmerija koja se prvi put pojavljuje na ovom događaju. Deveti januar, Dan Republike Srpske je zanačajan datum za svakog našeg pripadnika i mi se tim priremama i proslavi uvijek radujemo.

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*